Limunova dijeta koja otklanja i umor i čisti kožu

Zasniva se na smanjenju unosa masnoća, pri čemu kalorijski unos nije manji od 1.200 kalorija. Dijeta omogućava gubitak jednog kilograma masnoća (a ne mišića) sedmično, a dodatno mršavite bez napora. Za vreme dijete morate dnevno pojesti približno 4 limuna (kao sok ili kao nastruganu koricu).

Limun dijeta namenjena je onima, koji se osećaju teškima, koji imaju poteškoća s probavom i onima, koji imaju nečistu kožu. Vitamin C je odlično sredstvo protiv starenja i osećaja umora. Sa njom ćete izgubiti 7.000 kalorija nedeljno, po 1.000 svakim danom.

O limunu

Limun je vrlo korisna i zdrava namirnica za mršavljenje i održavanje normalne telesne težine. Ima puno pozitivnih sastojaka, a jedan od važnijih je hidroksicitrat, koji usporava asimilaciju masnoća. Bogat je esencijalnim uljima, kao što je limonen, koji blokira sintezu holesterola, dok jedan od šećera – polikosanol, koji je prisutan u korici od limuna, pomaže pri sagorevanju masnoća.

Limun pomaže kod izlućivanja suvišne tečnosti i smanjenja celulita. Limun dodatno pomaže kod detoksikacije organizma. Limun odlikuje velika sadržajnost vitamina C, koji deluje kao antioksidant, što omogućava uzdržavanje mladosti tkiva (i kože). Zbog bogatstva mineralima limun pomaže pri borbi protiv umora, a zbog citronske (limunove) kiseline podstiče rad probavnih enzima. Limun sadrži kalijum, koji neutrališe preterano lučenje želučane kiseline. Citronska kiselina je blaža od pojedinih kiselina, koje su prisutne u želucu i zato ne prouzrokuje osećaj kiselosti u želucu, a upravo zbog drugih sastojaka limun je odlično sredstvo u borbi protiv kiseline, te deluje i dezinfekcijski. Jedan limun (sok plus korica) ima 10 kalorija. Limunov sok pomaže čak pri lečenju akni.

VAŽNI SAVETI

U jelovnik svaki dan jelima dodajte limun kao koricu ili kao sok (može i obična limunada), tako upotrebite bar 4 limuna dnevno.

Umesto limuna možete koristiti i limetu.

Jela pripremite po vlastitom receptu, samo pazite, da ne stavite previše ulja.

Grisine i dvopek je bolje upotrebiti integralne.

Kod odabira voća pazite, da ne bude previše kalorično (banane i sušeno voće nisu dobar odabir).

Povrće je najbolje jesti sirovo (razne salate), a ako ne možete, onda ga skuvajte ili ispržite na vrlo malo ulja. Ako nemate druge mogućnosti, možete upotrebiti i kakvo konzervirano povrće. Kod povrća je najbolje zeleno lisnato.

Svaki dan popijte barem dvije litre tečnosti, najbolje limunade ili čaja s limunom (bez šećera) ili pak vodu s tek nekoliko kapi limuna.

Savet PLUS za dobru probavu

Limun je vrlo dobar za probavu. Zato ga je preporučljivo jesti bar u vidu limunade. Kod probave vrlo su korisne namirnice, koje imaju puno vlakana, a to su žitarice, voće i povrće (najbolje sirovo). Kod probave pomaže i maslinovo ulje, koje je preporučljivo dodavati jelima svaki dan.

Dodatno je za dobru probavu vrlo korisno popiti barem 2 litre tečnosti (vode, čaja, limunade). Voda pročišćava organizam i pospešuje metabolizam, pa tako sprečava da stolica bila pretvrda, što povoljno deluje na probavu.

Napomena: Ako limun držite u frižideru ili hladnom mestu (što inače nije potrebno), pre nego ga zgnječite, pustite, da se ugre na sobnu temperaturu. Tako ćete iz njega moći iscediti dosta više soka.

Izvor: Doznajemo.com

Pogledajte još