Provera krvi više neće imati efekta: Droga sad može i da se sluša!

Deca prvo pronađu sajt na kom dileri nude "zvučnu drogu", plate je, a onda im stigne mailom. Posle te zvuke slušaju u zamračenim sobama.

Droga je digitalna zato što "i-dose" čine posebni zvučni efekti spakovani kao muzičke numere. Upotreba je jednostavna, pronađete binaural beats fajl, i pustite ga sebi preko slušalica, a kao posledicu imate osećaj kao da ste konzumirali neku vrstu droge.

(old_image)

Reč je, zapravo, o takozvanim binauralnim zvucima koji su otkriveni još 1839. godine. Kada se binauralni zvuci slušaju putem slušalica, do ušiju dolaze različite frekvencije i to mozak doživljava kao niskofrekventne zvuke. Ovi zvuci navodno deluju na mozak suptilno i smanjuju anksioznost i umanjuju bol

YouTube je prepun snimaka mladih koji su isprobali, na kojima se vide klinci u psihodeličnom stanju za vreme i posle konzumiranja ove digitalne droge.

Doktori nikako ne mogu da se usaglase - Jedni tvrde da ne postoji mogućnost da digitalne droge deluju na psihu na način na koji tvrde prodavci. Drugi zastupaju stav da digitalne droge i te kako mogu da stimulišu moždane receptore, pa čak i da slušaoca dovedu u izmenjeno stanje svesti.

“Nije baš kao marihuana” kaže YouTuber RandomGuyPlay “ali se jesam desetak minuta osećao high. Već nakon 20 minuta, svi efekti su prestali.”

Snimci i izjave konzumenata nažalost nisu dovoljan dokaz, jer mnogi tvrde da je u pitanju placebo efekat.

Kao što ulični dileri nude različite vrste opijata, tako i sajt nudi različite vrste „ajdouza": zamene za marihuanu, LSD, „ekstazi", kokain… Čak i vijagru! Iako niko za sada sa sigurnošću ne može da tvrdi da li „ajdouz" zaista ima efekat kao droga, pojedini stručnjaci upozoravaju na opasnosti.

Sa pojavom audio droge, otvaraju se i mnoga zanimljiva pitanja. Na primer, kako će policija znati da li neko ko ima slušalice na ušima „sluša drogu" ili Karleušu? Mada ima onih koji kažu da je JK jednako pogubna.

Doduše, sve ovo možete i sami proveriti, binaural snimci su dostupni na internetu, bez plaćanja, pa, ako imate volje i hrabrosti - samo napred!

Nadlanu / T.D.

Pogledajte još