Za zelena pluća Beograda: Danas pošumljavanje Košutnjaka sa 2.500 stabala

U volonterskoj akciji pošumljavanja, 30-ak zaposlenih u kompaniji IKEA Srbija i volonteri WWF-a u jednom danu su zasadili ukupno 2500 stabala belog jasena čime će Košutnjak postati bogatiji za još jedan hektar šume. Cilj inicijative nije samo podizanje svesti o značaju zelenih površina u urbanom ekosistemu, već i da ukaže na važnost koju šume imaju u ublažavanju neželjenih posledica klimatskih promena na lokalnom nivou.

Drvo je jedan od najvažnijih materijala koje kompanija IKEA koristi u svojoj proizvodnji. Baš zato se u ovoj kompaniji posebna pažnja pridaje povećanju efikasnosti i smanjivanju količine drvnog materijala u proizvodima. Kao rezultat, udeo drveta iz održivih izvora – recikliranog drveta i drveta iz šuma koje su sertifikovane za seču – u 2013. je povećan sa 23% na 34% u proizvodnji na globalnom nivou, a cilj kompanije je dostići 50% do 2017. godine.

Irena Dobosz, menadžerka za održivi razvoj i odnose sa kupcima u IKEA Jugoistočna Evropa podseća da IKEA i WWF još od 2002. godine zajednički unapređuju standarde za odgovorno upravljanje i zaustavljanje prekomerne seče u šumama u Evropi i Aziji: “Kroz uspostavljanje i primenu strogih FSC standarda zajednički smo doprineli širenju šumskih površina s međunarodnim sertifikatom na čak 30 miliona hektara. Drago mi je što je današnjom akcijom sađenja mladica belog jasena i Srbija dobila nove hektare šume koje će doprineti zaštiti lokalnog biodiverziteta i dugoročno unaprediti kvalitet života naših komšija Beograđana. IKEA će kao odgovorna kompanija ali i naše kolege ličnim primerom i sličnim volonterskim akcijama uvek davati doprinos ispunjavanju tog cilja”, smatra Dobosz.

Beograd danas ima svega 14,6 % zelenih površina u ukupnoj teritoriji grada, što je
nedovoljno. Stanje šuma i šumskog zemljišta na području Beograda nepovoljno je jer su
šumski kapaciteti u Beogradu prestareli i dostigli svoju fiziološku zrelost, što u znatnom
smanjuje njihovu funkciju sprečavanja erozije tla, pročišćavanje vazduh pa su inicijative
poput ove od izuzetne važnosti.

(old_image)

Kako bi se sačuvale jedinstvene prirodne vrednosti Košutnjaka kao zaštićenog područja, jedan od preduslova za akciju pošumljavanje bilo je i sađenje autohtone vrste zbog čega je i odabran beli jasen.Šumske površine u i oko grada pozitivno utiču na okolinu delovanjem na mikroklimu, tako što smanjuju visoke temperature vazduha, prečišćavaju vazduh, regulišu jačinu vetra, povećavaju stepen vlažnosti, smanjuju i ublažavaju jačinu gradske buke, sprečavaju eroziju.

“Šume ne čini samo drveće, nego i brojne biljne i životnjske vrste koje ih naseljavaju i čine kompleksne šumske ekosisteme, stanište su 2/3 kopnenih vrsta naše planete i naša je obaveza da ih zaštitimo. Odmah posle mora i okeana, šume su najveća skladišta ugljendioksida. One ljudima obezbeđuju neophodne usluge ekosistema: hranu, gorivo, građevinski materijal, lekovito bilje, prečišćavaju vazduh i vodu, stabilizuju klimu, ublažavaju negativne efekate poplava i suša, stvaraju i obnavljaju plodno zemljište i sprečavanju eroziju. Međutim, šume se danas uništavaju alarmantnom brzinom kako bi ustupile mesto poljoprivrednim zemljištima, ali i zbog neodrživog upravljanja šumskim resursima. WWF radi više od 50 godina na zaštiti šuma, prvenstveno kroz očuvanje preostalih šuma i promociju održivog šumarstva. Jedan od primera partnersta za održivo korišćenje šuma je saradnja sa kompanijom IKEA, te su inicijative poput ove od izuzetne važnosti”
, podseća Duška Dimović, direktorka programa WWF-a u Srbiji.

U akciji je osim zaposlenih u kompaniji IKEA učestvovalo i 30 volontera WWF-a, Sekreterijata za zaštitu životne sredine grada Beograda i JP Srbijašume, kojima je u znak zahvalnosti za učestvovanje u akciji omogućeno da svakom stablu dodele ime po sopstvenom izboru.

Pogledajte još