Svi volimo hleb, ali ova 4 razloga pokazuju da ga ne treba jesti!

Bilo da se radi o sendvičima, pecivima ili kriškama belog hleba uz pasulj, sarmu ili pečenje, sve je više dokaza koliko je nekada nasušna namirnica – hleb - u današnje vreme štetna za naš organizam.

Gotovo da uopšte nema zdravih sastojaka

Za razliku od drugih namirnica, beli hleb gotovo da uopšte nema nutrijenata. Ne sadrži vlakna, jer se u njemu ne nalaze cele semenke, a sve kalorije dolaze iz prostih ugljenih hidrata, s kojima telo nema šta drugo da radi, nego da ih pretovori u mast.

Sadrži previše soli

Većina vrsta hlebova od belog brašna, pogotovo onih koju kupujete u velikim prodavnicama, sadrže velike količine soli. Povećane količine ovog minerla loše su za ceo organizam, a naročito doprinose povećanju krvnog pritiska.

Veoma goji

Ako jedete mnogo hleba, zbog silne količine prostih ugljenih hidrata, soli, rafinisanih šećera i konzervansa, kile će početi da se gomilaju kao lude. Umerenost je jako bitna kod hleba, najbolje je potpuno ga izbegavati ili birati samo kvalitetan hleb.

Ne predstavlja izbalansiran obrok

Kako hlebu nedostaje minerala i vitamina, uz sve silne kalorije koje donosi sa sobom neće vas uopšte zasititi, što znači da uz njega morate da jedete još nešto. Zašto ga onda uopšte konzumirati?

Ako želite zdrav hleb, tražite onaj s celim semenkama i od kvalitetnog brašna, nikako belog.

Nadlanu / izvor: telegraf

Pogledajte još