NAUČNO DOKAZANO: Muškarci ubedljivo vode na skali „IDIOTLUKA“!

Darvinove nagrade su ustanovljene 1985. godine, a dodeljuju se onim pojedincima koji su doprineli ljudskoj evoluciji tako što su glupim postupcima onemogućili nastavak svoje genetske linije - smrću ili sterilizacijom.

Neki od primera su terorista koji je otvorio vlastito pismo-bombu, koje mu je vraćeno zbog nepravilno zalepljene poštanske marke, muškarca koji je pokušao da putuje tako što je seo u kolica za kupovinu koja je prikačio na voz, lopova koji je hteo da ukrade čeličnu sajlu od lifta koju je presekao dok je stajao na liftu ili čoveka koji je odleteo na pet kilometara visine držeći se za 45 balona punjenih helijumom.

Pregršt primera postoji, ali i među njima jedna veoma primetna sličnost. Oko 90 odsto su muškarci.

Od ukupno 332 nezavisne nominacije, 14 ih treba isključiti jer ih dele muškarci i žene. Od preostalih 318 nominacija, 282 pripada muškarcima, a tek 36 ženama.

Naučnici koji su objavili tekst u British Medical Journal rekli da prema dobijenim rezultatima muškarci ubedljivo vode na skali „idiotluka“, kao i da je prilično neverovatno da su pripadnici jačeg pola spremni da često preuzimaju ogroman rizik za malu ili nikakvu nagradu.

„Idiotski rizik se definiše kao preuzimanje rizika u situacijama kada je nagrada izuzetno mala, čak i nepostojeća, a ishod često može biti veoma negativan ili fatalan“, kaže Denis Landrem sa Univerziteta u Njukaslu.

Izvor: rts.rs

Pogledajte još