STRAŠNO: Uzela bez pregleda kod lekara antibiotik i "izgorela iznutra"!

Jasmin Kastanada je devetnaestogodišnja studentkinja druge godine fakulteta i majka četvoromesečne devojčice. Na Dan zahvalnosti se požalila na bol u grlu i od prijatelja uzela antibiotik, piše CNN.

Ubrzo posle uzimanja leka počela je da se žali na teško disanje a majci je rekla da joj usne, oči i grlo bukvalno gore. Njene usne su postale toliko crvene da nije mogla da govori.

U roku od dvadesetčetiri sata stavljena je na respirator i sada nepomično leži na Univerzitetskoj klinici u Kaliforniji. Njena dijagnoza jeste Stivens-Džonson sindrom, alergijska reakcija koja je izazvala da joj se koža raspada i otvaraju rane po telu.

Stivens-Džonsonov sindrom je bolest kože i sluznica koja se odlikuje temperaturom, erozijom u ustima, teškim konjunktivitisom i kožnim promenama na celom telu. Nastaje kao nuspojava lekova. Promene tipično počinju na licu i trupu, nepravilnog su oblika, ravne, okruglaste, crvenkaste i ponekad se javljaju mehuri i ljuštenje kože.

"Ovo je ekvivalent gorenju iznutra", rekla je dermatolog za ABC7. Direktor u centru za opekotine, dr Viktor Džo je rekao za CNN da ovo stanje zahvata dve trećine njene kože i da je Kastaneda dobila toksičnu epidermalnu nekrolizu.

Smrtnost od ove bolesto dostiže 25% ali dr Džo veruje da će ona preživeti ali da se brine za njene oči koje su teško zahvaćene i to može dovesti do slepila.

Njena majka sada apeluje na ljude da nikako ne uzimaju lekove bez preporuke lekara, pozivajući se na slučaj svoje ćerke koja je zbog alergijske reakcije skoro umrla.

Od petka Jasmin je imala nekoliko operacija kojima joj je na delovima gde joj se koža odvojila rađena transplantacija kože. Njeni roditelji su osnovali fond i mole za pomoć u donacijama kako bi nastavili sa operacijama bolesne Jasmin Kastaneda.

Deo lečenja jeste i uvijanje tela u posebne zavoje koji pokrivaju otvorene rane i sprečavaju infekcije.

"Ova situacija je vrlo otreznjujuća. Činjenica da možete doći u ozbiljnu životnu opasnost ako popijete lek je veoma ozbiljna. Ljudi ne razmišljaju mnogo kada odluče na svoju ruku da uzmu neki lek", kaže dr Džo.

Nakon oporavka od Stivens-Džonson sindroma pacijenti nemaju prevelikih problema osim recimo suvoće kože.
Izvor: B92

Pogledajte još