Nacionalni park Fruška gora i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje dobitnici prestižne Evropske povelje za održivi turizam

“Izuzetno sam ponosna što su dva zaštićena područja iz Srbije zaslužila ovo prestižno priznanje. Održivi turizam je bitan, jer povezuje zaštitu prirode, ljude i razvoj i kao takav neophodan je za opstanak izuzetnog biodiverziteta koji nalazimo u zaštićenim područjima širom Srbije i celog regiona. Dobijanje povelje odlična je prilika za ceo region: zaštićena područja sarađuju, kao i poslovni partneri i svi zajedno radimo na promociji regiona”, izjavila je Duška Dimović, direktorka programa WWF-Svetskog fonda za prirodu u Srbiji.

„Povelja nas svrstava ne samo u lidere na polju razvoja održivog turizma i saradnje javnog i privatnog sektora u Srbiji i regionu, već i šire. Samo je 131 zatićeno područje do sada dobilo ovo priznanje, a samo u Evropskoj uniji ima preko 28000 zaštićenih područja“, izjavio je Dušan Pajkić, zamenik direktora NP Fruška gora. “Međutim, koliko je čast i zadovoljstvo primiti ovu povelju, toliko je ona i obavezujuća i stavlja pred nas u narednih pet godina ne male zadatke koje zajedno sa našim partnerima iz foruma zainteresovanih strana, ali i uz pomoć WWF-a, želimo i moramo da ostvarimo“, dodao je Pajkić.

Nacionalni park Fruška gora i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje dokazali su da se znanjem, jasnom vizijom, istrajnošću i velikim odricanjem može puno toga napraviti kada je u pitanju sektor zaštite prirode. “Javno preduzeće Vojvodinašume se kao upravljač Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje tokom 2013. godine opredelilo za sertifikaciju održivog turizma u ovom rezervatu. Ulaskom u proces dobijanja Evropske povelje za održivi turizam osigurali smo platformu za povećanje svesti o zaštićenim područjima, njihovom očuvanju i upravljanju, ali i o sprovođenju održivog turizma i povećanju ekonomskog rasta na dobrobit lokalnog stanovništva i nas kao upravljača“, smatra Đorđe Šimunovački, pomoćnik direktora za šumarstvo Javnog preduzeća Vojvodinašume.

Zahvajujući svim partnerima koji su podržavali razvoj zaštićenih područja, NP Fruška gora i SRP Gornje Podunavlje postali su prepoznatljivi na turističkim tržištima, ne samo regiona, već Evrope i šire. „Iako svi pokazatelji turističkog razvoja u svetu i Evropi pokazuju rastuću tražnju za proizvodima eko-turizma, u zaštićena prirodna područja koja nisu dovoljno poznata turisti dolaze samo sporadično. Stoga je i za privlačenje eko-turista od izuzetne važnosti pripadnost jednoj tako poznatoj organizaciji kao što je Europark federacija, čime se otvara mogućnost da se kroz odgovoran razvoj obezbedi prosperitet lokalnih zajednica“, ukazao je prof. dr Bojan Zečević, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu.

WWF-Svetski fond za prirodu je u okviru projekta „Parkovi Dinarskog luka“ pomogao Nacionalnom parku Fruška Gora i Specijanom rezervatu prirode Gornje Podunavlje, te Nacionalnom parku Una u BiH i parkovima prirode Medvednica i Lonjsko polje u Hrvatskoj da uspostave dobru saradnju s zainteresovanim stranama u parkovima i tako dođu do prave strategije o održivom turizmu, a konačno i do same Povelje.

Kako bi dodatno podržao promociju ovih područja, WWF je neke od nagrađenih područja u regionu uključio i u novu medijsku kampanju. „Cilj kampanje je da podseti lokalne stanovnike kakvo se prirodno blago ‘krije’ u njihovom susedstvu. Uz slogan 'Svaki delić prirode ima svoju priču' želimo da pozovemo građane da otkriju priče Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje i drugih zaštićenih područja iz mreže Parkovi Dinaridi“, izjavila je Aleksandra Stamenković iz WWF-a.

U okviru kampanje snimljena su četiri TV i radio spota koji predstavljaju po jedno zaštićeno područje iz četiri zemlje Dinarskog luka (Srbija, Crna Gora, BiH i Hrvatska). Početkom 2015. godine uslediće interaktivni deo kampanje, gde će svi ljubitelji prirode putem fejsbuk stanice Dinaric Arc Parks imati priliku da učestvuju u nagradnim takmičenjima i ispričaju svoje priče o prirodi. U duhu kampanje, glavna nagrada će biti upravo nezaboravno vikend iskustvo u jednom od parkova. Svi materijali su dostupni na web stranici www.discoverdinarides.com.

Pogledajte još