Odmah prionite, ovo je spas: Dijeta "tri jabuke"!

Dijetu je osmislila američka nutricionistkinja Temi Flin. Naime, ona je primetila da njeni klijenti koji pre obroka pojedu jednu jabuku gube na težini bez promena navika u ishrani. Usledilo je eksperimentisanje i pokušaj da se sličan metod primeni i kod drugih klijenata (onih koji nisu jeli jabuke pre obroka).

Rezultati su bili više nego dobri - samo jedenjem jedne jabuke pre svakog obroka, klijenti su gubili prosečno jedan kilogram nedeljno! Temi je to ohrabrilo i nastojala je da iz ove činjenice izvuče što više - kreirala je i pomoćni dijetni plan koji dodatno podstiče gubitak težine, plan koji je poznat kao dijeta sa jabukama ili dijeta tri jabuke.

Osnove dijete
Ova dijeta sa jabukama podrazumeva konzumiranje jedne jabuke pre svakog glavnog obroka. Ideja je da vlakna kojima je jabuka bogata mogu lako da zasite čoveka i da će mu zato biti potrebno manje hrane za obrok, a usput će mu smanjiti (ukloniti) žudnju za slatkim.

Ostatak dijetnog plana veoma podseća na dijetu južnih plaža, odnosno u pitanju je ishrana sa relativno malom količinom ugljenih hidrata i smanjenjim unosa zasićenih masnoća. Rafinisani šećeri su zabranjeni, a upotrebljavaju se samo namirnice sa niskim glikemijskim indeksom.

Preporučen broj obroka je četiri do pet manjih, baziranih na zdravoj hrani sa malo masnoća. Svaki obrok ili užina trebalo bi da sadrži i proteine jer je dokazano da ovakva kombinacija smanjuje apetit i poboljšava gubitak težine. Osobe koje su na ovoj dijeti se podstiču da uzimaju dosta voća i povrća i time smanje ukupan unos kalorija, a da ne osećaju glad.
Preporučena hranaJabuke, nemasni sir, nemasni jogurt, jaja, pileća prsa, ćuretina, riba, posna govedina, ovas, smeđi pirinač, brokoli, zelena salata...

Preporuke za vežbanje
Preporučuje se kombinacija lakog treninga sa tegovima i kardiotreninga tri do četiri puta nedeljno, najmanje 30 minuta.

Izvor: alo.rs

Pogledajte još