Znate li da samo PRAVI MUŠKARCI obožavaju da jedu ovu hranu?

Grupa od 114 muškaraca od 18 do 44 godine iz francuskog grada Grenobl učestvovalo je u naučnom eksperimentu degustacije jela. Nakon što im je uzet uzorak pljuvačke za utvrđivanje nivoa testosterona, ispitanici su imali zadatak da dobijeno jelo začine po ukusu.

Muškarci s visokim nivoom muškog hormona su više dodavali bibera, ljute papričice i pikantnog sosa od ostalih, s normalnim nivoom testosterona.

Naučnici smatraju da su rezultati eksperimenta pokazali vezu između nivoa testosterona i naklonosti muškarca prema začinjenim jelima.

Prema njihovim rečima, do sada nije sprovedena studija na tu temu, već se nivo muškog hormona povezivao sa seksualnim aktivnostima i ponašanjem muškaraca.

Autor studije Loran Beg izjavio je da je o testosteronu napisano više od 85.000 naučnih radova koji se zasnivaju na stavu američkog naučnika Džejmsa Dabs da višak muškog hormona čini muškarca "herojem, mangupom i ljubavnikom".

"Moguće je da redovno konzumiranje pikantnih jela utiče na povećanje nivoa testosterona, što je do sada dokazano na glodarima", dodao je Beg.

Najnovija studija objavljena je u naučnom časopisu "Psychology and Behavior".
Izvor: b92

Pogledajte još