Zima je NAJBOLJE i NAJGORE godišnje doba u Beogradu: Evo i zašto!

Zbog ovih 5 stvari vam se stvarno smuči zima u Beogradu...

1. Brrrrr...

Zime u Beogradu postaju sve hladnije, a meteorolozi najavljuju da nas uskoro očekuje pravo smrzavanje. Kad se temperatura spusti ispod nule i uvuče u kosti, ne pomaže ni 5 slojeva garderobe, niti bilo kakav topli napitak. Jednostavno tada je svima samo jedno u glavi: kada će više to leto?

2. Pazi ledenica!

Ledene kiše su česta pojava tokom zimskih dana u Beogradu, i ostavljaju viseće ukrase po krovovima beogradskih zgrada. Iako oni ponekad zaista izgledaju vrlo zanimljivo, nije toliko zanimljivo ako vam jedna od njih padne na glavu. To vam iz prve ruke može potvrditi ministar energetike Aleksandar Antić, koji je nedavno imao blizak sustret sa padajućim ledenicama.

3. Crni sneg, žuti sneg

Pravi beli, čisti, sneg se u Beogradu može videti samo tog jutra kad padne. Jer, već popodne, čim preko njega pređe milion automobilskih guma i čim prođu parkovima jutarnji šetači pasa, sneg je više crn i žut, nego beo. Zato gradski sneg ni slučajno nemojte da jedete!

(old_image)

4. Zaleđen asfalt
Kad dođe zima, Beograđani pažljivo odmeravaju svaki korak, jer samo jedna mala nepažnja može prouzrokovati koban pad. To stanovnici ovog grada, naviknuti na večitu užurbanist i brzi hod, teško podnose, pa brže bolje zovu „da se pospe so“ po ulicama, kako bi mogli opušteno da nastave svojim uobičajenim tempom.

5. Čekanje prevoza

Vreme u Beogradu poludi- odmah poludi i saobraćaj. Ono na šta se Beograđani najviše ježe po hladnim zimskim danima je čekanje tramvaja, trole ili basa uz neizbežno cupkanje na stanici, kako bi se makar malo ugrejali. A onda ih u prevozu opet čeka cupkanje, jer se greje samo kabina kod vozača.

Ali, nije sve tako crno- ovih 5 stvari uvek „izvade“ situaciju!


1. Novogodišnji ukrasi

Iako zima nije baš omiljeno godišnje doba Beograđanima, kad drveće obasjaju lampioni, ulice pokriju svetleće pahuljice, a velike novogodišnje jelke ukrase glavne beogradske trgove, ljudima zaigra onaj topao osmeh na licu. Grad poprimi romantičan izgled, pa mnogi parovi izlaze da „obrnu krug“ i posmatraju ove ukrase.

2. Klizanjeeee

Jedan od najvećih razloga što se Beograđani raduju zimi jeste klizanje na javnim mestima. Na Trgu Nikole Pašića, košarkaškim terenima na Kališu, Novom Beogradu i mnogim drugim delovima grada, poseban je užitak kad obuješ klizaljke, koje su cele godine skupljale prašinu u ormaru i izvedeš neki novi pokret na ledu, ili onaj stari od kojeg strada pozadina.

(old_image)

3. Koncerti i doček Nove
Bilo da su u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, zima je vreme kada veliki broj izvođača svih žanrova ima nastupe u Beogradu. I kada čujete dobru muziku, đuskate sa dragim ljudima i popijete koje piće, hladnoća postane podnošljivija.

4. Beli grad

Iako se kratko zadržava, totalno je neverovatan osećaj kad ujutru otvorite prozor, a ono- ceo grad se beli. Koliko god godina da imate, tada poželite da „nabacite“ na sebe nešto toplo i izađete napolje na partiju grudvanja, sankanja ili pravljenja Sneška Belića. To je vreme kada Beograd zaista opravdava svoje ime belog grada.

5. Jedva čekamo poklone!

Neki vole da poklanjaju, neki više da primaju poklone. U svakom slučaju, zimi su prodavnice pune ljudi čije ruke hrle po policama, kako bi ugrabile najbolji poklon za svoje najdraže. I onda se pojavljuje taj spokojan osećaj, kada ste zadovoljni poklonom koji ste kupili i sad ostaje samo da čekate da i vas neko iznenadi.

izvor: 24sata

Pogledajte još