Kako biljke uspevaju da prežive zimske dane?

Pre 250 miliona godina nije postajalo nijedno drvo koje je moglo da opstane na temperaturi ispod nule.

Na primer, ako uzmete tropsko drveće i prebacite ga u Sibir u toku zime, voda u njima bi se smrznula u oblike oštrih kristala koji bi uništili žive oranizme u listovima.

Šta se dešava sa biljakama i ribama kada temperature postanu vrlo niske?

Prema naučnim saznanjima, biljke u hladnim zimskim danima ne odmaraju spavajući, već vode najnaporniju bitku za očuvanje svog života. Da bi preživela ovaj period, biljci je neophodan glavni resurs- skrob, koji se nakuplja tokom letnjih dana. Ukoliko ga ima dovoljno, biljka će prezimiti. Nedostaje li joj jedan jedini gram, biće uništena sa pojavom prvog mraza.

Pod dejstvom hladnoće skrob u biljkama se pretvara u razne šećere poput: glukoze, saharoze, fruktoze itd., koji će sprečiti formiranje leda. Životno važni delovi ćelije se skupljaju, zgrče, ali ipak ostaju živi, nastavljajući da se bore za svoj život do spasonosnog otopljenja.

(old_image)

Zanimljivi su četinari, kod kojih u zimskim mesecima, pored šećera nastaju i ulja. A ulje je, kao što znate, otpornije na mraz, što i omogućuje širenje četinara na severu. Pri tom se i šećeri i ulja, prilikom povećanja temperature, ponovo pretvaraju u skrob, koji se upućuje u podzemna ili nadzemna „skladišta“ za sledeću priliku.

Kako bi sebi olakšale zimsku borbu za preživljavanje, biljke pripreme za sebe niz pogodnosti. Na primer, zimi se oslobode lišća. S tim da ga u proleće ponovo dobijaju jer se lišće razgrađuje u zemlji oko stabla, hraneći drvo ogromnom količinom organskih materija.

Zimi biljke zaustavljaju sve svoje procese rasta. A pre zime sve biljke prolaze proces samočeličenja, kako bi iz lagodnog letnjeg stanja prešle u zimsko, opasno.

Evo i dokaza, koji je otkriven početkom ovog veka: ako leti odsečemo granu biljkama koje su najotpornije na hladnoću – boru ili brezi – i ako je stavimo u zamrzivač, uginuće čak i od malog mraza. A grana odsečena za vreme zime, izdrži ekstremno nisku temperaturu. To i jeste dokaz da otpornost na zimu nije stalna karakteristika biljaka koje zimuju, već se za to biljke pripremaju.

Izvor: Eko kutak

Pogledajte još