MISLILI STE DA JE ZEMLJA OKRUGLA? Grdno ste se prevarili!

Nasuprot uvreženom mišljenju da su ljudi u srednjem veku mislili da je Zemlja ravna ploča, to nije istina. Učeni ljudi, među kojima su u tom periodu dominirali crkveni velikodostojnici, aristokratija i trgovci, nikada nisu mislili ništa slično.

Uostalom, u to su vreme ultimativni izvor astronomskog i geografskog znanja bila dela drevnog aleksandrijskog naučnika Klaudija Ptolomeja, koja ne samo što je Zemlju video kao loptu (opštepoznata stvar još u antici) nego je još stavlja i u centar kosmosa.

Ovo drugo nije bilo tačno, dok je za ovo prvo bio u pravu. To barem znamo, je l’ tako? Svi smo videli slike iz svemira i svi znaju da je planeta na kojoj obitavamo manje ili više savršenog oblika.

Je l’ tako?


NIJE!

Kada bi sa Zemlje uklonili vodu, što je užasni scenario za koji se nadamo da se nikada neće dogoditi, i kada bismo uzeli u obzir sve ostalo, kao što su gravitacija i druge sile i prirodni procesi koji utiču na izgled “trećeg kamena od Sunca”, i nakon toga bacili oko na nju, videli bismo kako ona ZAISTA izgleda.

(old_image)

Nadlanu / izvor: telegraf

Pogledajte još