Zima je stigla, vreme je za čaj: Ovi čajevi leče i podmlađuju

1) HIBISKUS – Intenzivna boja, blaga aroma i prijatan miris dobitna su kombinacija ukoliko tragate za omiljenim čajem. Ovaj napitak je izuzetno bogat vitaminima A i C, pa između ostalog deluje i kao antioksidans.
POMAŽE KOD: Prehlade, nesanice, srčanih oboljenja, konstipacije, visokog krvnog pritiska, problema sa jetrom i visokog holesterola.
PRIPREMA: Jednu kesicu čaja prelijte sa 2,5 dl ključale vode, ostavite da odstoji 10minuta, a potom ga konzumirajte.

2) NANA – Čaj koji se zbog izrazito prijatnog ukusa često preporučuje i maloj deci, pogotovo ako imaju problema sa sinusima. Odličan je izvor minerala, gvožđa, magnana i magnezijuma.
POMAŽE KOD: PMS-a, gastritisa, bronhitisa, gljivičnih infekcija, depresije, kiselina u stomaku, mučnine, migrene i mamurluka.
PRIPREMA: Jednu kašičicu suve nane prelijte sa 2,5 dl ključale vode i ostavite da odstoji oko 10-20 minuta, a potom ga popijte.

3) KOPRIVA
– Ovaj čaj poznat je u narodu kao lek koji stimuliše rad organa za varenje, jetre, pankreasa, smanjuje bolove u želucu, pročišćava krv ali i jača imunitet.
POMAŽE KOD: Anemije, bolesti jetre, upale desni, upale mokraćnih puteva, opadanja kose, regulisanja probave, dijabetesa I plućnih bolesti.
PRIPREMA: Jednu kafenu kašičicu suve koprive prelijte sa 2,5 dl vrele vode, ostavite da odstoji 15-20 minuta, procedite I konzumirajte.

4) ŽALFIJA
– U narodu poznata I kao kadulja, ova čudesna biljka koja leči mnoge bolesti. Pored medicnske upotrebe, žalfija se koristi I kao začin u mnogim jelima.
POMAŽE KOD: Borbi protiv groznice, bola u zglobovima, prekomernog znojenja, nervoze, grlobolje, upale usne duplje i bronchitis i gripa.
PRIPREMA: Jednu kafenu kašičicu suve bilje ili jednu supenu kašiku sveže, sipajte u ključalu vodu i kuvajte tačno tri minuta. Nakon toga sklonite posudu sa čajem sa ringle i ostavite da odstoji još pet minuta, posle toga vaš napitak je spreman za upotrebu.

5) KAMILICA
- Uzgaja se, ali u velikoj meri raste kao samonikla biljka na neobradjenim poljima, svima je lako dostupna, prijatnog je mirisa i ukusa.
POMAŽE KOD: Groznice, reume, sunčanice, infekcije očiju, stomačnih problema, nesanice, nervoze, upala i alergija.
PRIPREMA: Kašičicu suve kamilice prelijte ključalom vodom, ali šplju nemojte pokrivati. Posle pet minuta procedite čaj i tek onda ga konzumirajte.

6) BELI SLEZ:
Iako je delotvoran u celosti, lekoviti sastojci su najviše skoncentrisani u korenu. Za konzumacije se koristi I crni slez, ali je beli rasprostranjeniji. Kod disajnih problema se preporučuje sirup od belog sleza, pogotovo za decu.
POMAŽE KOD: Disajnih oboljenja, upale debelog creva, dijareje, mučnine, bolesti bubrega, materice i gastritisa.
PRIPREMA: Jednu supenu kašiku korena prelijte sa 2,5 dl prokuvane I prohlađene vode. Ostavite da odstoji poklopljen oko dva sata, a nakon toga ga pijte malo po malo u toku celog dana.

Nadlanu / izvor: žena.blic

Pogledajte još