Promenite život: 20 mentalnih blokada koje treba srušiti

Vezivanje – Prema budističkoj filozofiji, vezanost je koren problema. Vežemo se za sve vrste stvari, čak i najgluplje izraze u svemiru. Jeste li i vi vezani za nešto? Koliko? Da vas to sprečava u nečemu? Da li patite zbog toga? Pogledajte jasno u to, razbijte tu iluziju i znajte da se svaka vezanost može odvezati.

Osećaj krivice
– Ona nema nikakvu funkciju. Razmislite, šta vam ona može i kako rešiti? Samo vas drži zatvorenikom mučenja i tuge.

Negativno razmišljanje – Pesimističke misli i negativni stavovi vas drže u mračnoj auri koja prožima sve što radite. Opasno je biti u njoj. Znajte da misli utječu na svet oko nas.

Samokritika – Često kritikujemo sebe u najboljoj nameri ali i pređemo granicu. Kititika se onda preokrene u obeshrabrujuće poruke. Pustite ih i budite blagi i nežni prema sebi.

Predrasude – One vas čine ogorčenima. Smanjuju granice mogućnosti značajnog povezivanja s drugima.

Prisilno razmišljanje – Da li se držite nečeg jer osećate da tako treba da radite bez očiglednog razloga? Vreme je za iskreno sagledavanje korisnosti i nuspojava.

Potreba za tuđim odobrenjima – To ponašanje ukazuje na potrebu skretanja pažnje ne sebe, ali i preti našoj samouverenosti i integritetu.

Ograničavajuća uverenja – Većina naših granica su samonametnute. Život nije osmislio granice. Naša uverenja jesu. Naučite da prepoznate ona uverenja koja ograničavaju vaše mogućnosti delovanja i pustite ih.

Zamerke – Loše su po vaše srce. Imajte ih dovoljno dugo ili brojčano dovoljno i vaše zdravlje će na kraju patiti. Istraživanja pokazuju postojanje povezanosti između bolesti srca i emocija poput ljutnje i zameranja.

Stav “Sutra ću to uraditi” – ovo je taktika odgađanja u vašoj podsvesti koja vas sprečava da obavite važne zadatke. Pokušajte to osvestiti i barem u početku se pogurati i uraditi deo zadatka danas.

Zabrinjavajuće misli – One nastaju iz straha od nepoznatog i nesigurnosti u vezi budućnosti. Misao kako se neka neprijatnost može dogoditi je samo nestvarna misao koju smo sami stvorili. Zapitajte se da li je ta misao utemeljena na stvarnim činjenicama?

Ljubavne rane – Rana u srcu od prošle ljubavi treba nekada i duže vremena za zaceljivanje. Vaše srce je zaključano dok vaš um vrti istu misao sve vreme. U tom bolu u srcu treba spoznati da ne patite zbog gubitka, već zbog ideje koju imate u glavi o gubitku.

Ružna sećanja – Ponekad se setimo neprijatnih stvari koja bude u nama tugu. Ta ružna sećanja utjeću na nas u sadašnjosti. Neka ostanu tamo gde i pripadaju – u prošlosti.

Nepotrebne stvari – Vežemo se i za stvari svih vrsta. Ponekad napravimo u svojim životima nered od nepotrebnih objekata. Pustite ih i pojednostavnite vašu okolinu u kojoj živite i radite.

Loše društvo – Ako imate oko sebe ljude koji su neiskreni, zavidni zbog tuđeg rada, izrazito pesimistični ili obeshrabrujući, odmaknite ih od sebe.

Ideja da ste vi rezultat vaše prošlosti – Ovo ograničava pogled na budućnost, jer ostajemo u uverenju da budućnost može biti ista kao i prošlost. Neke stvari su nepromenjive, ali mnoge su još uvek u vašim rukama.

Poistovećivanje s poslom ili drugim ulogama –
Ovo je jedan od rizika modernog života. Kako razne uloge postaju sve specifičnije, počinjemo da razmišljamo da smo mi sami te uloge. Zbog ovog možemo izgubiti uvid u našu pravu prirodu.

Loše navike – One vas mogu sprečiti ili ometati u korisnom i produktivnom delovanju. To može biti bilo šta – od previše gledanja televizije ili preedanja do uzimanja droga i sličnih opijata.

Prelično shvatanje života – Često smo emocionalno uznemireni jer interpretiramo reči ljudi s vrlo subjektivnog gledišta. Kada prihvatamo stvari lično postajemo uznemireni, povređeni i razočarani. Kada gledamo na život s više objektivnog gledišta ostajemo emocionalno balansirani i usredsređeni na ono što je važno.

Gledanje na sat – Vreme je jedan od najvećih izvora stresa. Ipak, ne vreme samo po sebi, već naše poimanje vremena. Ponekad se osećamo zarobljeni u konceptu vremena čak i kad se odmaramo. To uništava našu slobodu i prostor. Naučite da provedete nešto vremena bez svesnosti o vremenu i će biti oslobađajuće i na kraju produktivno.

Izvor: Atma.hr

Pogledajte još