PREŽIVITE PRAZNIKE: Kako izbeći novogodišnju depresiju

Svi imamo velika očekivanja kad dođu praznici, ali finansijski problemi, previše obaveza ili nedostatak partnera svakome mogu da pokvare doček. Na svu sreću, psih. Tatjana Vlahović nam je otkrila tajnu - kako da u novu godinu uđete veseli i zadovoljni!

1. Smislite kako ćete sebi ugoditi tokom praznika
- samo iščekivanje neke lepe masaže će učiniti da se osećate bolje.

2. Izbegavajte konflikte sa porodicom
- da, znamo da je teško, posebno kad ona tetka 17. put pita kad ćete se udati, ili kad vam roditelji pridikuju kako da vaspitavate svoju decu... Ali smirite se, i dajte neutralne odgovore na sve. Kasnije nazovite najboljeg prijatelja i žalite se.

3. Zaboravite na filmski savršene praznike
- Ukrašavanje, spremanje obroka, potraga za savršenim poklonima... Osvrnite se malo, posetite sklonište za beskućnike. Videćete da postoji mnogo dobrih stvari u vašem životu.

4. Zakažite sebi malo sna
- U svoj gužvi i haosu, verovatno ste zaboravili da odspavate svojih osam sati. Odvojite vremena za dremku, ponekad se depresija prikrada zbog neispavanosti.

(old_image)

5. Izađite na sunce - Jeste zubato ovih dana, ali ako se osećate umorno, neraspoloženo i lako vas je iznervirati, moguće je da je to reakcija vašeg organizma na manjak izlaganja sunčevoj svetlosti.

6. Fokusirajte se na ono što je zaista bitno
- Praznici ne bi smeli da se vrte oko novca, ali finansijski problemi čine da zaboravimo na to. Ako nemate novca, da kupite, dogovorite se sa prijateljima i porodicom da se pokloni ove godine prave. Na internetu ćete sigurno naći nešto što možete da napravite ili umesite, a da ne košta mnogo.

7. Ne preterujte sa hranom i pićem
- Znamo koliko je teško kontrolisati se, ali neizbežan osećaj krivice kad se prejedete čini da budete nezadovoljni sobom i "hrani" depresiju.

Nadlanu / T.D.

Pogledajte još