PUCA KAMEN: U Sjenici - 30 Celzijusa

Hladno je u novogodišnjoj noći bilo na Pešterskoj visoravni: na Radišića brdu kod Sjenice, gde se nalazi metereološka stanica “Meteor” izmereno je minus 26 stepeni, a u centru grada, gde je obično hladnije, bilo je minus 30 stepeni.

U Karajukića Bunarima na centralnom Pešteru, gde je 26. januara 2006. godine izmeren rekod u bivšoj Jugoslaviji od minus 39,8 stepeni, metereolog Danka Džogović izmerila je prvog januara ujutru zvaničnih minus 32,5, ali je tokom noći bilo još hladnije.

- Još dva puta tokom novogodišnje noći merila sam temperaturu i bilo je minus 36, i minus 35 stepeni, a još malo pa da oborimo neslavni rekord u hladnoći – priča Danka i naglašava da je 1. januara tokom celog dana bilo ledeno, jer se živa u termometru, zavisno od mesta i doba dana, kretala minus 15 i minus 20 stepeni. – Kada smo očekivali još veću hladnoću, sinoć oko 22 časa iznenada se naoblačilo, pa je ujutru bilo “samo” minus 15, a u petak je bilo još “toplije” i podnošljivije, svima nam je laknulo, ljudi su izašli iz svojih kuća da nahrane stoku i odu do komšija ili prodavnice – ističe Danka.

Aco Biočanin, poštar iz MZ Bare, na granici Srbije i Crne Gore, udaljenoj od Sjenice 35 kilometara, kaže da su dva-tri dana bila paklena:

- Tek u podne malo smo se “ogrejali”, bilo je “samo” pet ispod nule. Ovo je tek početak, prava zima na Pešteru tek pokazuje zube, obično je najhladnije oko Savindana. Ali, spremni su Pešterci, imamo dovoljno hrane i ogreva, putevi su zasad prohodni, izdržaćemo i niže temperature, naviknuti smo vekovima na njih – kaže Aco.

Glavni putni pravac Novi Pazar – Sjenica – Nova Varoš je očišćen i saobraćaj se odvija gotovo normalno, ali uz obaveznu zimsku opremu, očišćeni su i svi regionalni putevi, mada je sneg “mali”, oko 20-30 santimetara, zbog vetra i smetova do nekih sela i zaseoka stiže se samo pešice ili zapregom.

Novosti

Pogledajte još