Lepa vest: Rekordi padaju kao kegle

Najveća dunavska elektrana HE „Đerdap 1“ oborila je još jedan rekord. Naime, plan za ovu godinu je premašen za milijardu kilovat-časova, što je dvomesečna proizvodnja ovog giganta na Dunavu. Proizvedeno je gotovo šest milijardi kWh, što je blizu 30 odsto prebačen plan proizvodnje za ovu godinu.

Ljubiša Jokić, direktor HE „Đerdap 1“, kaže da su dobra pogonska spremnost, povoljni dotoci vode i, naravno, odgovoran rad zaposlenih „glavni krivci“ za ovako dobre proizvodne rezultate.

- Revitalizovani agregati A6 i A4 su pokazali da je revitalizacija stare i onemoćale opreme stigla u pravo vreme i da su se projektovani parametri u potpunosti dokazali - kaže Ljubiša Jokić, direktor HE „Đerdap 1“.

- Pouzdanost opreme, uz mali koeficijent neplaniranih zastoja, najbolje dokazuju neprekidni rekordi u proizvodnji. Ova godina je jedna od najuspešnijih od početka rada HE „Đerdap 1“ i uspeli smo da iskoristimo svaku kap vode koja je dolazila. Ipak, za vreme katastrofalnih poplava u maju i septembru bili smo prinuđeni da prelivamo vodu i u nepovrat je otišla gotovo jednogodišnja proizvodnja vlasinskih hidroelektrana.

Želja da se što više vode preradi u električnu energiju je zaustavila neke aktivnosti na realizaciji plana remonta agregata. Naime, nije urađen godišnji remont A3 i bloka broj 1 i to je ostavljeno za dane kada će elektroengretski sistem Srbije da se stabilizuje na proleće naredne godine.

R. Čučulanović

Pogledajte još