BOŽIĆNA POSLANICA Molitva za mir, ljubav i slogu

- Prizivamo blagoslov Božiji na vas, deco naša duhovna, ma gde da ste u svetu, da u miru i ljubavi sa Bogom i ljudima proslavite Božić, pozdravljajući jedni druge radosnim i drevnim pozdravom `Mir Božiji, Hristos se rodi - Vaistinu se rodi` - rekao je patrijarh i poželio blagoslovenu Novu 2015. godinu.

On je u božićnoj poslanici, koju je pročitao u Patrijaršiji SPC u Beogradu, naveo da Hristovo rođenje poziva na povratak iskonskim moralnim vrednostima, na uzdržanje, celomudrenost života mladih, svetinju braka, podvig, post i molitvu.

Srpski patrijarh je istakao da u ovom vremenu u kojem je sve na prodaju, naročito svetinja ljubavi i smisla života, Bogomladenac svojim rožedstvom poziva ljude na zadobijanje večne božanske ljubavi, besmrtnog zdravlja i punoće života.

- I ovog Božića smo zajedno sa svojom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji i poručujemo im da ostaju i žive sa svojim svetinjama - naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je dodao da se treba molitveno sećati svih onih, koji bilo gde nevino pate i stradaju. On je naglasio da je porodica osnovna ćelija Crkve Božije i slika Božije Trojične ljubavi, a da se raspada kada ljudi poriču i zaboravljaju Boga ljubavi.

- Što je manje vere u Boga, što je manje Boga i Božije ljubavi u ljudima, to je sve manje ljubavi u ljudskim odnosima. Sve je manje istinske ljubavi u braku, porodici, društvu, a sve više među ljudima i u ljudima caruje lažna ljubav i samoljublje - istakao je Irinej.

On kaže da se slavljenje Božića, Boga ljubavi i istinske čovječije ljubavi, kao i svetinje rađanja za večni život, događa u vremenu čovekove upotrebe, ali i zloupotrebe Božjeg davanja i darova.

On je ukazao da ta zloupotreba neminovno izaziva poremećaj osnovnog poretka i pravila življenja, uzroke zla i mnoge bolesti, ugrožava zdravlje i čoveka i prirode i dovodi do gubljenja smisla života.

- Odbacivanje i gaženje drevnih hrišćanskih i svečovečanskih moralnih osnova života i na njima građenog istinskog ljudskog postojanja i dostojanstva vodi poremećaju same naše prirode i života - naveo je patrijarh Irinej u božićnoj poslanici.

Izvor: blic

Pogledajte još