Rešite se uznemirenosti, umora i bola uz ove savete

Napad svraba znači nedostatak cinka, umor odražava da vam u ishrani fali gvožđe, dok osećaj uznemirenosti znači manjak magnezijuma.

Telu je potrebno oko 90 hranjivih supstanci, od kojih je 60 minerala, 16 vitamina, 12 osnovnih aminokiselina, kao i tri esencijalne masne kiseline. Njihov nedostatak može uzrokovati nastanak brojnih bolesti.

UMOR: GVOŽĐE

Nedostatak gvožđa je najčešći nutritivni poremećaj, a više od 18 odsto žena ima nedostatak zbog obilnih menstruacija. Drugi razlog za nedostatak gvožđa su hemoroidi i manja krvarenja u crevima, kao i čir.

Dobar izvor gvožđa:

Crveno meso, jaja, cvekla, zeleno lisnato povrće. Vitamin C pomaže apsorpciju gvožđa, pa je posle jela dobro da popijete čašu soka od narandže.


SVRAB: CINK

Da vam nedostaje cink možete da zaključite i ako vam teško zarastaju rana, imate bolove u zglobovima i bele fleke na noktima. Preporučena dnevna količina iznosi 7 mg za žene i 9,5 mg za muškarce. Cink je neophodan u proizvodnji zdrave sperme. Takođe, suplementi gvožđa mogu da ometaju apsorpciju cinka u organizam.

Dobar izvor cinka:
Orašasti plodovi, semenke, žitarice od celog zrna, rakovi i crveno meso.


BOL U LEĐIMA: VITAMIN D

Malaksalost i slabost, pojačano znojenje, razdražljivost i bol u kukovima i nogama takođe otkriva ovu "falinku". Preporučeni dnevni unos iznosi 10 mcg za žene i muškarce, a potreban je za rast kosti i zdrav imunološki sastav. Najpotrebniji je maloj deci i starijim ljudima, a procenjuje se kako svaki drugi čovek ima manjak vitamina D.

Dobar izvor Vitamina D:

Vitamin D je teško da nadoknadite ishranom, a najpovoljniji je izvor sunčeva svetlost koja podstiče njegovu proizvodnju u organizmu. Oko 20 minuta provedenih na suncu tri puta nedeljno obezbediće dovoljan izvor vitamina D.

UZNEMIRENOST: MAGNEZIJUM

Uz neprijatnost, na deficit magnezijuma ukazuju i grčevi u mišićima, problemi sa sluhom, razdražljivost, depresija. Preporučeni dnevni unos iznosi 300 mg za muškarce i 270 mg za žene. Magnezijum pomaže u preradi hrane u energiju i ključan je za zdravlje kosti i zubi. Najpotrebniji je ženama u menopauzi.

Dobar izvor magnezijuma:

Spanać je najbolji izvor magnezijuma, a već 80 g ovog povrća podmiruje tri četvrtine dnevnih potreba za ovim mineralom.


INFEKCIJE: SELEN

Promena boje noktiju, slabost mišića, problemi sa srcem, bolesti probavnog trakta, česte mučnine, loš zadah odasu osobu kojoj nedostaje selen. Preporučeni dnevni unos iznosi 75 mcg za muškarce i 60 mcg za žene, a selen je ključan za snažan imunološki sistem. Preporučuje se kod prevencije raka i bolesti srca i krvnih sudova.

Dobar izvor selena:

Brazilski oraščići, losos, školjke.

VID: VITAMIN A

Čirevi u ustima, gruba koža, gubitak apetita, česti umori, depigmentaciju kože, perut i lomljivi nokti su takođe simptomi nedostatka ovog vitamina. Preporučeni dnevni unos iznosi 0,7 mg za muškarce i 0,6 mg na dan za žene. Premali unos ovog vitamina česta je pojava kod odraslih.

Dobar izvor Vitamina A:

Džigerica, jaja, sir, mleko i jogurt.

Izvor: Blic

Pogledajte još