Znamo li šta jedemo? Pogledajte kako se piletina "doteruje" pre prodaje!

Umesto da prodaju zdravu i hranljivu piletinu, proizvođači je pune svim mogućim tekućim punjenjima i hemikalijama, pokušavajući da dobiju od mesa lošeg kvaliteta, meso prve klase.

Pilići se ne uzgajaju da budu zdravi i da njihovo meso bude sočno i mekano, već se u trci za što većom zaradom čini sve kako bi pile što pre dostiglo potrebnu težinu. Ovim nisu potrošači samo prevareni, već im je ugroženo i zdravlje, budući da takva piletina sadrži čak 500 puta više natrijuma.

Možda najgori deo svega ovog je to što proizvođači te svoje pileće proizvode upitnog kvaliteta označavaju kao “100 odsto prirodno“, s obzirom da ova terminologija nije pravno regulisana. Dokle god se te materije koje se ubacuju u piletinu smatraju prirodnim, omogućeno je da se označavaju prirodnim proizvodima.

Ovime se ističe i jedan paradoks – sasvim prirodna, organski gajena hrana se posebno označava i naglašava, umesto da se to radi sa onom hranom koja to nije. Time se zapravo dolazi do privida da je retkost i zapravo izuzetna pojava to da je hrana prirodna i normalna. Poznato je da se pilići tretiraju antibioticima, antidepresivima, acetaminofenom i kofeinom i da je čak 20 odsto piletine zaraženo salmonelom ili kampilobakterijom, ali ona sadrži i arsen. On se dodaje u ishranu u preparatu koji živinu rešava parazita, ali i kao sredstvo za brži rast.

Šta je još novo , ima li uopšte kraja ovim dodacima ? Još 2009. godine otkriveno je da se piletini povećava težina tako što joj se ubrizgava životinjski otpad, na primer kosti i hrskavice svinja ili krava. Prevara je otkrivena od strane Agencije za standarde hrane, pomoću novih zdravstvenih testova jer su materijali koji se dodaju tako visoko obrađeni da prolaze DNK testove. Ovo je otkriveno u restoranima širom Engleske. Druga istraga je takođe otkrila slično, da se pri obradi piletine često uključuje ubrizgavanje proteina drugih životinja . Neki proizvođači pokušavaju da prikriju tu praksu dekonstrukcije DNK stranih životinjskih materija, tako da ne može biti otkrivena u testovima. Praksa ubrizgavanja vode i proteina u piletinu nije protivzakonita, dok je tačno označena. Takođe nije protivzakonito ubrizgavati goveđe i svinjske proteine dokle god su su označeni kao “hidrolizovani proteini„. Ovi proteini se dodaju da bi piletina mogla da zadrži više vode.

Moraju li potrošači da završe biohemijski fakultet da bi mogli da znaju da pročitaju šta kupuju? Veliki broj ljudi konzumira piletinu smatrajući je laganom i zdravom hranom, to i je istina , ako testirano pile dolazi iz domaćeg organskog uzgoja. Stoga, jedini način da sačuvate svoje zdravlje jesta da sami uzgajate svoju hranu ili da je nabavljate iz organskog uzgoja.


Izvor: 4Dporal/alo

Pogledajte još