SEĆANJE: 21 godina od smrti NAJVEĆEG BUBNJARA BIVŠE JUGE

Goran Ipe Ivandić, legendarni bubnjar, dugogodišnji član Bijelog dugmeta, tragično je izgubio život u u Beogradu, 13. januara 1994. Ivandić je pao sa šestoga sprata zgrade u Beogradu i umro. Veruje se da je reč o samoubistvu, mada su neki članovi benda izjavljivali da ne veruju u tu tezu.

Ivandić je rođen u Varešu 10. decembra 1955. godine. Kao dečak se preselio u Sarajevo. Tokom osnovne škole pohađao je časove violine, ali posle završnog ispita više nije htio svirati taj instrument, pa je u svom prvom bendu svirao bubnjeve.

U godinama pre Bijelog dugmeta postao je poznat po svojim bubnjarskim sposobnostima, a godine 1973. postaje bubnjar Bijelog dugmeta.

Sledećih nekoliko godina je svirao u tom bendu, a kada je 1978. Bregović otišao u vojsku, Ipe i Lazo Ristovski su pokrenuli projekt "Stižemo". S obzirom na početni uspeh, oni napuštaju Bijelo dugme i u potpunosti se predaju novom projektu.

Međutim, te iste godine je Ipe uhapšen zbog posedovanja hašiša i osuđen na tri godine zatvora. Na izdržavanje kazne počeo 1981. godine, a pomilovan je dvije godine kasnije. Nakon što je oslobođen, ponovno se pridružio Bijelom dugmetu i svirao u bendu do 1989, kada se bend raspao.

U međuvremenu je snimio i album sa Slađanom Milošević "Gorim od želje da ubijem noć", te albume "Kakav divan dan" i "Amila", na kojima je pokušao da neguje muziku baziranu na zvuku elektronskih instrumenata, ali oni nisu doživeli veći uspeh.


Izvor: radiosarajevo/kurir

Pogledajte još