NI DUGAČKIM ŠTAPOM: Ove namirnice nutricionisti nikada ne bi dotakli!

Svima je poznato da su prehrambeni proizvodi prepuni veštačkih zaslađivača, raznih pojačivača ukusa i sastojaka pomoću kojih se čuva kvalitet proizvoda na duže vreme, ali nisu svi toliko opasni po zdravlje i liniju.

Međutim, ako pazite na kilograme i zdravlje, evo zašto ne treba da konzumirate ovih 7 namirnica - njih nutricionisti nikada ne bi pojeli!

1. Voćni jogurti sa oznakom ”light”
Većina proizvoda iz ove kategorije sadrži velike količine veštačkih zaslađivača i aroma, koji najčešće imaju dve trećine manje proteina nego obični jogurti. Dakle, tih nekoliko kalorija koje ćete uštedeti kroz vožni jogurt ne čine vam nikakvu uslugu, već nanose štetu vašem zdravlju.

2. Sir za sendvič u listićima

Tokom prerade ovog proizvoda koristi se gomila supstanci i aditiva, a njihov ukus zapravo podseća na gumu. Punomasni sirevi su mnogo bolja opcija, jer se tehnološki mnogo manje prerađuju, pa samim tim sadrže manje aditiva. Takođe, ukus im je mnogo bolji, pa ćete pojesti manje, ali osećaj zadovoljstva i sitosti će biti mnogo veći!

3. Prelivi za salatu

Ovi proizvodi su prava riznica aditiva! Ako već želite zdravu salatu od svežeg povrća, odvojite još nekoliko minuta i sami napravite preliv - pomešajte malo maslinovog ulja, sirćeta, dodajte začine po želji i uživajte u zdravom obroku!

4. Gazirani i zaslađeni napici

Gazirani napici, voćni sokovi i ledeni čaj imaju vrlo visoku kalorijsku vrednost i jedan su od najvećih neprijatelja vašeg zdravlja i kilaže. Osim toga, ona samo stvaraju potrebu za dodatnim konzumiranjem i zato je najbolje da ih zamenite vodom, limunadom ili čajem.

5. Mlečni dodaci za kafu

Iako u njima uživate, znajte da su prepune najgore vrste masnoća - trans-masti. Ako vam ne prija čista crna kafa, sipajte u nju malo obranog mleka, a na dodatke zauvek zaboravite!

6. Suhomesnati proizvodi

Ogromne količine soli, nitrata i konzervansa nalaze se u vašoj omiljenoj mesnoj prearđevini, a mnogi od njih mogu biti i kancerogeni, zato ih izbegavajte u širokom luku!

Nadlanu / izvor: stil.kurir

Pogledajte još