Predsednica Kitarović već naljutila Srbe u Hrvatskoj

- Retorika koju je Grabar-Kitarović imala u kampanji desna je retorika i bila je najmanje upućena pripadnicima nacionalnih manjina, a pogotovo Srbima. Kada se govori o Srbima, poznato je da su oni do 1991. godine bili konstitutivan narod u Hrvatskoj. Mi imamo svoj identitet koji ne želimo da izgubimo. Svakako je i da smo građani Hrvatske sa svim svojim pravima i obavezama – rekao je predsednik Zajedničkog veća opština i saborski zastupnik Dragan Crnogorac.

Crnogorac je dodao i da misli kako će stupanjem na dužnost Grabar-Kitarović morati da razmisli i promeni svoju retoriku.

Predsednik Srpske narodne stranke Zoran Kojić kaže kako se nada da je reč o nespretnoj izjavi nove predsednice.

Novoizabrana predsednica Hrvatske je izazvala burnu reakciju izjavom da su Srbi koji žive u Hrvatskoj - Hrvati

- Mislim da to niko ne bi trebalo da dovodi u pitanje. Uostalom, ako su Srbi u Hrvatskoj Hrvati, što su onda Hrvati u Srbiji i Republici Srpskoj? - kaže Kojić.

Predsednik Naše stranke Jovan Ajduković smatra kako se izjava Grabar-Kitarović mora pročitati u celosti i da je tek onda kristalno jasno kako je ona intelektualno i politički formirana u duhu američkog poimanja nacije.

- U tom smislu moramo shvatiti da desetine nacija u Americi čine jednu nacionalnu formu. Razumljivo je da je, što je neka država manje razvijena, u njoj lakše izazvati emocije koje neminovno imaju kao posledicu radikalne komentare – kaže Ajduković.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još