Koliko će Građevinsku direkciju Srbije koštati "smrdljive zgrade"?

Građevinska direkcija Srbije je postigla dogovor sa stanarima dve zgrade u novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar, da se problem isparenja prouzrokovanih neispravnim oplatolom reši rušenjem i izgradnjom novih objekata.

Stanari će moći da se usele u nove stanove za godinu dana, a njihove troškove u međuvremenu platiće Direkcija.

Direkcija je u avgustu prošle godine podnela krivične prijave MUP-u i tužilaštvu i očekuje da budu preduzeti određeni koraci. Laboratorija za fizičku hemiju INN Vinča je nedvosmisleno utvrdila da je uzrok hemijskih isparenja iz zidova oplatol, pomoćno sredstvo koje se koristi za premaz oplate prilikom izrade betonskih konstrukcija. Sličan ekološki incident sa neispravnim oplatolom koji se našao na tržištu je identifikovan na još nekoliko desetina objekata u Srbij, kažu u Direkciji.

Kako je najavljeno u Direkciji, očekuje se da će rekonstrukcija zgrada da traje 12 meseci od uvođenja izvođača na gradilište, ali će precizni rokovi biti poznati tek nakon završetka postupka javnih nabavki i izbora izvođača radova. O konačnim troškovima još nema odgovora, mada je direktor Direkcije Nebojša Šurlan ranije izneo okvirnu procenu, da bi samo cena izgradnje svakog objekta iznosila oko tri i po miliona evra, dakle sedam miliona evra za obe zgrade.

"Direkcija će za vreme trajanja rekonstrukcije zgrada snositi troškove stanara za zakup drugog stana, troškove selidbe i ostale prateće troškove, kao što je i dogovoreno", kažu u toj instituciji i podsećaju da će sve troškove Direkcija snositi iz sopstvenih sredstava.

Goran Rodić, sekretar Komore građevinske industrije, kaže da će troškovi ponovne izgradnje biti znatno manji nego prvobitni.

"Izgradnja će koštati daleko manje, jer je već plaćeno zemljište, izgrađena infrastruktura, a ostaće i temelji na kojima će se graditi nove zgrade, a ti troškovi su uvek prevazilazili samu cenu radova. Sada će se samo pokriti troškovi izvođača, što je 300 do 350 evra po kvadratnom metru. Tome treba dodati i rušenje, koje je uvek koštalo od 10 do 15 odsto od te cene", kaže Rodić i dodaje da u troškove treba uračunati i cenu izrade projekata za rušenje i izgradnju.

"Za potpunu rekonstrukciju se izjasnilo oko 70 odsto stanara, dok se preostalih 30 odsto opredelilo za raskid ugovora ili zamenu stana za drugi stan. Direkcija je počela da poziva stanare da potpišu ugovore o načinu regulisanja međusobnih odnosa u skladu sa izjašnjavanjem u anketi. Po okončanju potpisivanja ugovora sa svih 199 vlasnika stanova, biće omogućeno da Direkcija uđe u posed stanova i počne sa rekonstrukcijom objekata", kažu u Direkciji.

Onima koji su odbili ovakvo rešenje biće ponuđen fer raskid ugovora, odnosno povraćaj kupoprodajne cene koju su platili, a kako je najavljeno, radi se na tome da se kupcima vrati PDV, ali i status kupca prvog stana.

„Građevinska direkcija Srbije nije javno preduzeće niti budžetski korisnik, već se finansira iz sopstvenih prihoda, tako da poreski obveznici nemaju nikakve veze sa bilo kakvim troškovima“, dodaju.

Nadlanu / izvor: Danas

Pogledajte još