Smog je najveći neprijatelj mozga

Studija objavljena u časopisu "The Journals of Gerontology Series" pokazala je da smog zamagljuje umove odraslih ljudi i ubrzava uništavanje moždanih kognitivnih funkcija.

Stručnjaci su prikupljali podatke od 780 učesnika, starosne dobi od 55 godina, testirajući ih na matematičkim i memorijskim testovima, posle kojih je svaki ispitanik dobio ocenu kojom se postavio stepen kognitivnog propadanja na temelju grešaka u testovima.

Pošto je istraživanje rađeno u Los Anđelesu, otkriveno je da je prosečna koncentracija smoga u četvrtima iznosila oko 13.8 mikrograma po kubnom mestru vazduha, što je iznad praga postavljen od strane regulatornih agencija poput Američke agencije za zaštitiu okoliša (12 mikrograma).

Utvrđeno je da su stanovnici najzagađenijih delova grada i imali najviše grešaka na testovima. Oni sa količinom zagađenja preko 15 mikrograma po kubnom metru vazduha imali su i do 1.5 puta veću učestalost grešaka, od onih koji žive u mestima, gde zagađenje ne prelazi preko 5 miligrama, prenosi croenergo.eu.

Izvor: Srbija dansa

Pogledajte još