NOVI UDAR NA ŠVERCERE: Blokada karte ako se putnik ne validira!

Putnici u gradskom prevozu moraće da validiraju karticu pri ulasku u vozilo, jer će im u suprotnom kontrolor blokirati putnu ispravu, odlučila je danas Skupština grada.

Deblokada kartice se obavlja na šalterima na kojima se izdaju Bus plus karte, a odluka se, prema rečima članice Gradskog veća Jasmine Milosević, donosi da bi građani shvatili da je validacija karte neophodna.

Direkcija za javni prevoz, prema njenim rečima, predvidela je određenu kaznu ako je putniku kartica nekoliko puta blokirana.

- Građanima je najjeftinije da budu ispravni putnici, da uredno plaćaju karte i da se validiraju - rekla je Milošević.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović kritikovao je predloženu odluku, tvrdeći da se osim kažnjavanja ne predlaže nijedna mera kojom bi se podstakla naplata karata.

On je rekao da je tarifni sistem neprilagođen, i postavio pitanje ko je i na osnovu kojih parametara utvrdio mrežu linija, zašto rezultati ankete i brojanja nisu javni i kako je GSP u gubicima, dok su privatni prevoznici u plusu.

Božović je podsetio da je naplata karata dok je ta strana bila na čelu grada bila 80 odsto, dok je danas nešto više od 30 odsto, jer je građane “neko pozvao da ne plaćaju kartu”.

Šef odborniče grupe SNS Aleksandar Jovičić replicirao je Božovicu da je moguće da je GSP u gubicima “jer privatnike nije vodio DS”, koji je GSP ostavio u minusu.

Usvojenim izmenama odluke o javnom prevozu preciznije se definišu pojmovi putnik, putne isprave i tarifni sistem, kao i predviđene kazne.

Odbornik DS Zoran Alimpić rekao je da je blokada kartica “maltretiranje putnika” i upitao kako će se naplaćivati kazne maloletnicima koji se voze bez isprave, jer se maloletnicima ne može izdati prekršajni nalog.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još