Nećete da vakcinišete dete? Platićete 50.000!

- Tokom 2014. sanitarni inspektori napisali su 56 kazni za roditelje iz Vojvodine koji nisu želeli decu da vakcinišu obaveznim cepivima. Po broju napisanih prijava prednjače i roditelji iz Beograda (20) i Kragujevca (28) - kažu u Ministarstvu zdravlja za “Blic”.

Medicinski stručnjaci na Odboru za zdravlje u Skupštini Srbije juče su ocenili da je struka zatajila pred takozvanim antivakcinalnim lobijem, koji širi paniku preko društvenih mreža i istakli da je apsurdno u 21. veku diskutovati o obavezi vakcinisanja Svi učesnici složili su se da je vakcina najjednostavniji i najefikasniji način zaštite od zaraznih bolesti.

Uprkos činjenici da je imunizacija dece obavezna po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, svake godine oko 2.000 mališana u Srbiji ne primi vakcine protiv 10 zaraznih bolesti. Jedan broj dece potiče iz najsiromašnijih slojeva društva, koja nisu ni evidentirana niti ih roditelji vode kod lekara, a jedan broj roditelja donosi takvu odluku i kod pedijatra potpisuje izjavu da ne želi da njegovo dete bude vakcinisano.

- Na ovaj način ugrožava se kolektivni imunitet, što za posledicu može da ima vraćanje davno iskorenjenih i opasnih bolesti, kao što su dečja paraliza, difterija ili velike boginje. Po meni, nije rešenje kažnjavanje roditelja koji odbiju da vakcinišu decu, već im se mora ukazati na neophodnost imunizacije - kaže dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje “Batut”.

Naš zakon propisuje da u slučaju da roditelj ne dovede dete kod pedijatra u vreme kada je propisana vakcinacija, dom zdravlja nekoliko puta treba da upozori roditelje na tu obavezu, pa tek posle neuspelih pokušaja šalje informaciju sanitarnoj inspekciji da dete nije vakcinisano. Sanitarna inspekcija nakon ponovljene provere slučaj šalje kod sudije za prekršaje. Procenat dece u Srbiji koja svake godine budu vakcinisana je oko 90 odsto, a prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, 80 odsto vakcinisanog stanovništva čini takozvani kolektivni bedem koji štiti od epidemija i onaj manji broj nevakcinisanih.

Izvor: blic

Pogledajte još