Regionalna gostovanja u Madlenianumu

31.01.2015.
Predstava ABC ODER KRIEG (Quasi una fantasia) – Ivo Svetina
gostovanje iz Slovenije

U Operi i teatru Madlenianum u Zemunu, u subotu 31.januara 2015. će biti održana srpska premijera drame ABC ODER KRIEG (Quasi una fantasia)

Ova predstava je produkcija Muzeum Ljubljana koja je imala svoje slovenačku premijeru u januaru mesecu i doživela ovacije kako na premijeri, tako i na pretpremijeri.

Dramski tekst koji je napisao Ivo Svetina, a na zahtev Muzeum-a Ljubljana, temelji se na razdoblju 1831-35. godine u Beču i tematizuje strukturisanje slovenačkog i srpskog jezika kao evropskih jezika, a sve to kroz međusobne odnose velikana: Jerneja Kopitara, Vuka Karadžića, Matije Čopa i Franca Prešerna, čija se ljubav prema jeziku i istraživanjima prepliće sa sukobima i pritiscima cenzure i sistema.

Predstava će se igrati na tri jezika – slovenačkom, srpskom i nemačkom, a izvodiće se, pored Opere i teatra Madlenianum, i u Prešernovom gledališču u Kranju i u Cankarjevom domu.

U ulozi Jerneja Kopitara naći će se Peter Musevski, Vuk Karadžić je Ivan Bekjarev, u ulozi Mine (ćerke Vuka Karadžića) biće Aleksandra Balmazović, a Matiju Čopa, France Prešerna i Antonia Hoefferna tumači će Borut Veselko, Jure Ivanušič i Vesna Pernarčič.

U predstavi čiji je autor teksta Ivo Svetina, režiju i scenografiju potpisuje Barbara Novakovič Kolenc, dramaturgiju Jana Pavlič, kostimografiju Alan Hranitelj, koreografiju Sanja Nešković Peršin.

(old_image)

03.02.2015.
Predstava ŠOKICA – Ilija Okrugić
gostovanje HNK Osijek, Hrvatska

U Operi i teatru Madlenianum, u utorak 03. februara 2015. godine će gostovati predstava ŠOKICA.
Šokica, igrokaz iz pučkog života u pet činova, događa se 1848. i 1849. u šokačkom selu virovitičke županije i okolini Osijeka. To je priča o nesrećnom ljubavnom životu mlade Janje u vreme borbe protiv Mađara i Mađarona, pa je time Šokica, osim literarnog i zanimljiv istorijski dokument tog dela Hrvatske.
Ova predstava prikazuje naizgled banalnu priču o ljubavi između dvoje mladih „krive“ nacionalne pripadnosti i veroispovesti, isprepletanu poslovicama, pesmom, plesom i patetikom. Kroz ljubavne zaplete i sudbinu slavonskih Romea i Julije, Šokica podstiče suživot i potrebu tolerancije.

Predpremijeru, “Šokica” je doživela 1886. godine u Beogradskom Narodnom Pozorištu, a ulogu Janje odigrala je poznata glumica Vela Nigrinova, uz scensku muziku Davorina Jenka.

Ilija Okrugić Srijemac (1827 - 1897) bio je književnik, kompozitor, putopisac, opat i župnik Petrovaradina.
Napisao je drame: Saćurica i šubara, Hunjkava komedija, Šokica i druge, zatim radove u stihu i poduže epske spjevove: Srijemska vila, Glasinke srčanice, Varanidijada, Slavospjev Ivanu Kapistranu.
Bio je prijatelj sa Lazom Kostićem, Jovanom Hranilovićem, Milanom Savićem i mnogim drugim novosadskim intelektualcima. Matica srpska ga je birala za člana svog Književnog odeljenja.
Uz Branka Radičevića važio je za najvećeg veličatelja Srema i Fruške gore. Po rođenju, svojoj naravi i humoru, i sam se osećao velikim Sremcem, pa je svom imenu dodao pridev Srijemac.

Pogledajte još