Plače vam se, a onda vam se smeje? Evo zašto vam se to događa!

Hormoni su odgovorni za sve polne funkcije kod žena. Uslovljavaju rast i razvoj polnih organa, razvoj sekundarnih polnih osobina, reprodukciju, oblikovanje koštanog sistema, pa i ponašanja.


Raspoloženje, fizička i mentalna forma kod žena često variraju u zavisnosti od toga u kojoj fazi menstrualnog ciklusa se nalaze. Tako je LH hormon odgovoran za povećanu želju za seksom, progesteron je džangrizav i uvek spreman da pokvari zabavu, a estrogen živahan i poletan. Ginekolog Mima Fazlagić objašnjava šta su ženski hormoni i koja je njihova uloga.

LH HORMON
LH hormon je luteinizirajući hormon i luči ga hipofiza. Ima veliki značaj u regulaciji ciklusa i njegov pravilan rast u sredini ciklusa pokazuje da žena ima ovulaciju. Takođe, ako je povišen tokom drugog dela ciklusa, može ukazivati na policistične jajnike. Od 14. do 21. dana ciklusa osećaćete se kao posle bure. Mozak luči hormon LH, koji inicira ovulaciju i povećava seksualnu želju.

FSH HORMON
FSH je folikulostimulirajući hormon, luči ga hipofiza i značajan je za rast jajnih ćelija. Njegov pravilan porast je značajan za ovulaciju. Oba ta hormona praktično kontrolišu rad jajnika i hormone jajnika. Kada jako porastu - najavljuju klimaks i njihove koncentracije u klimaksu su jako visoke. Od 1. do 7. dana osećaćete se kao da ste se probudili iz noćne more. Zahvalite hipofizi, ona luči FSH, koji pojačava proizvodnju estrogena. Izgledaćete sjajno.

PROGESTERON
Progesteron je hormon jajnika i važan je za drugu polovinu ciklusa, njegov porast govori da je ciklus ovulatoran i da je materica spremna za plod. Takođe je značajan za održavanje male trudnoće dok se ne razvije posteljica.

ESTRADIOL
Estradiol je derivat estrogena, luči ga jajnik i po njegovom pravilnom rastu se zna da li će doći do ovulacije. Za normalan ciklus važna je ravnoteža između hormona hipofize i jajnika.

PROLAKTIN
Prolaktin je hormon hipofize i najvažnija uloga mu je u regulaciji dojenja. Ima ulogu i u metabolizmu i naziva se i hormon stresa, jer u stresu raste. Kada je prolaktin visok, nema ovulacije, a kada je mnogo povišen - izostaje ciklus.

Izvor: žena

Pogledajte još