VODIČ kroz novi BusPlus

Sa ovom promenom sada postoje samo 4 vrste kartica - mesečna, dnevna, nepersonalizovana i jednokratna koja se kupuje u vozilu.

Opšte je poznato da u vozilu kupuju samo oni kojima se ne isplati da izlaze iz prevoza kad naiđe kontrola, i tu se ne može ništa promeniti, niti vam možemo pomoći da uštedite.

Ali, ima gde možemo.

Za početak, kad idete samo nekoliko stanica, predlažemo da se naviknete na šetnje ako ne volite da se švercujete. Ne isplati se za 2-4 stanice plaćati 89 dinara.

Ukoliko prevozom idete svakodnevno, i presedate više puta, i dalje je najisplativija solucija mesečna, tj. personalizovana karta. Ona je za studente i nezaposlene 1,120 dinara, dok je za zaposlene 3,275 dinara.

Ali, ako prevozom ne idete svakog dana, ili iz bilo kog razloga ne želite mesečnu, vremensku kartu možete sjajno iskoristiti. Iako se čini da 90 minuta nije dovoljno, ako ih pametno iskoristite, možete stići sa jednog kraja grada na drugi i promeniti koliko god vam je prevoza potrebno.

Mi smo sa njom prošli 4 prevoza. 307 (od Vinče do Ustaničke), 50 (jednu stanicu do okretnice na Konjarniku), 17 (do Mostarske petlje), 37 (do Banovog brda), i još nam je ostalo vremena.

Da smo koristili pojedinačne karte, ovo putešestvije bi koštalo 292 dinara, a ovako je koštalo samo 89. Kad tako pogledate, vožnja je pojefitnila.

Ono što mnogi ne znaju,
jeste da čak i ako u prevoz uđete u poslednjem, 89. minutu, vi možete da otkucate vremensku kartu i normalno završite svoju vožnju (čak i ako ste ušli na prvoj stanici duge linije poput sedmice)

Ako rešite da iskoristite i bonus koji daje BusPlus, možete još više uštedeti. Naime, na svakih uplaćenih 900 dinara kredita na nepresonalizovanu kartu, dobijate 100 dinara bonusa, što je praktično jedna vožnja više.

Vreme počinje da teče kada se karta validira, vi možete da menjate koliko god hoćete vozila u roku od tih 90 minuta. Samo je važno da pri svakom prelasku validirate kartu i da poslednju vožnju u nizu započnete pre nego što istekne to vreme.

Nadlanu / T.D.

Pogledajte još