NOVA KNJIGA: 55 godina posle "Ubiti pticu rugalicu"

Knjiga "Go Set a Watchmen", prva koju će Li objaviti posle više od 50 godina, prati život odrasle Skaut. Li je ovaj roman napisala još pre rada na "Ubiti pticu rugalicu"

Ova vest je zapanjila obožavaoce iz čitavog sveta, jer je "Ubiti pticu rugalicu", priča o rasizmu na jugu Amerike, već decenijama na listi najvoljenijih knjiga na svetu, i mnogi su tražili njen nastavak, a autorka se nije oglašavala.

Sve do sad.


"Sredinom 50-ih završila sam roman 'Go Set a Watchmen' koji prati lik Skaut kao odrasle žene. Moj urednik je bio opčinjen njenim flešbekovima u detinjstvo i naterao me je da napišem roman iz ugla mlade Skaut"
, navodi Li.

Ono što će mnoge iznenaditi, jeste da je Li bila najbolja prijateljica Trumana Kapotea, i da je on mnoge likove iz svojih romana zasnovao na njenoj ličnosti, a ona je njega ubacila u svoju jednu i jedinu knjigu. "Kad smo bili deca, njen otac je bio advokat, i zajedno smo išli na njegova suđenja. Mi smo umesto u bioskop, išli na suđenja." rekao je Kapote jednom prilikom.

Tako je nastala "Ubiti pticu rugalicu", jedna od najuticajnijih knjiga u 20-veku koja je vremenom postala obavezno štivo u mnogim školama.

"Pošto sam bila mlada autorka uradila sam kako mi je rečeno. Nisam shvatila da je (originalna knjiga) preživela i bila sam veoma iznenađena i oduševljena kada je moja draga prijateljica i advokatica Tonja Karter otkrila. Posle mnogo razmišljanja i oklevanja pokazala sam je nekolicini ljudi. Bilo mi je veoma drago kada su rekli da je vredna objavljivanja. Ponosna sam i zapanjena što će biti objavljenja posle svih ovih godina",
rekla je Harper Li.

Radnja romana se dešava u istom mestu u Alabami kao u "Ubiti pticu rugalicu" tokom 50-ih.

"Skaut se iz Njujorka vraća u Mejkomb da poseti svog oca Atikusa", rekli su iz izdavačke kuće.

"Ona se mora suočiti sa ličnim i političkim problemima dok pokušava da shvati stavove svog oca prema društvu i svoja osećanja o mestu u kojem je rođena i u kojem je provela detinjstvo", navode iz izdavačke kuće.

Nadlanu

Pogledajte još