5 stvari koje muževi najviše zameraju svojim ženama

1. 'Prljavo' svađanje
Definicija srećnog para ne podrazumeva dve zaljubljene osobe koje se nikad ne svađaju, već one koje to čine – kvalitetno. Istraživanja pokazuju da žene obično potežu pitanje problema koji ih muče, a muškarci 'beže' od razgovora na prvi spomen negativnosti.

Umesto rečenice: 'Opet ćemo zakasniti zbog tebe', izrecite 'Kada idemo negde zajedno i kasnimo, ja se osećam frustrirano... ' Nemojte prebacivati krivicu već podelite svoje stvarne emocije.

2. Pokroviteljski nastup

Veliki broj parova oseća da ih partner tretira kao dete, odnosno obraća im se 's visoka'. Pokroviteljski nastup poljuljaće samopouzdanje primatelja ovakvog tretmana, i kreirati osećaj nelagodnosti.

Niko ne želi da bude 'kontrolisan' u vezi, pa svakako izbegavajte forsiranje i stvaranje pristiska drugoj strani. Takođe, suzdržite se od potrebe da promenite svog partnera – bez obzira je li reč o onoj površinskoj vizuelnoj promeni odevanja ili karakternim promenama.

3. Deljenje nevolja s prijateljima

Naizgled bezazleno prepričavanje problema svojim najbližim prijateljima moglo bi stvoriti veliki jaz u bračnim odnosima. Muškarci se osećaju posebno povrijeđeni kad saznaju da za 'prljav veš' u braku znaju treće osobe.

'To ih postiđuje i ljuti,' tvrdi američka terapeutkinja Norene Gonsiewski iz Portland Relationship Center u Oregonu. Imate li potrebu da se požalite nekome o specifičnim detaljima vašeg braka, radije odaberite profesionalca u vidu psihijatra.

4. Nedostatak zahvalnosti i pohvala

Niko ne želi da bude u zajednici u kojoj nije cenjen. Žene će se češće požaliti svom partneru da ne primećuje stvari koje ona obavlja u kući, dok će muškarcima biti neprijatno da vokalizuju svoje potrebe.

Ali, redovno zahvaljivanje za obavljanje sitnih stvari u kući, pohvala za dobro obavljen posao ili izražavanje osećaja ponosa za neki čin, važan je faktor kod oba pola. Obratite pažnju na svakodnevne sitnice i budite zahvalni svom partneru.

5. Isključivanje iz važnih odluka

Mnogobrojne studije pokazuju da je novac glavni razlog svađa među supružnicama – čak i kod onih partnera koji raspolažu većim budžetima. Mnogi izjednačuju novac s moći, pa donošenje odluka o trošenju tog novca dovode do iznanađujućih problema.

Bez obzira kupujete li novu mašinu za veš ili planirate odmor obe bi strane trebale da izraze svoje mišljenje i zajednički dođu do odluke. Isto važi i za pozivanje gostiju na večeru, upisivanje dece na vanškolske aktivnosti i slično.
Izvor: zadovoljna

Pogledajte još