Ovaj javni WC će postideti mnoge botaničke bašte! (FOTO)

0

Ovaj toalet je nedavno osvojio prvo mesto na neobičnom takmičenju koje se svake godine održava u SAD – u izboru za najlepši toalet. Ovu "prestižnu" titulu pre Longwood Gardens-a poneli su pozorište Varsity u Mineapolisu i čikaški Field muzej.

Kriterijumi prema kojima je ovaj zeleni toalet pobedio bili su higijenske i estetske prirode, uključujući čistoću, izgled, funkcionalnost, inovaciju i opšti vizuelni utisak.

„Pobednički“ WC može se pohvaliti činjenicom da je jedan od najneobičnijih objekata ove vrste u svetu, pre svega zbog svojih „stanara“: njegovi fascinantni zidovi od poda do plafona su prekriveni raznim vrstama biljaka koje zajedno čine da zaboravite gde se nalazite.

Žive boje i osvežavajući miris zelenila samo su neke od odlika koje krase ovu živu „skulpturu“, koja ujedno predstavlja najveći živi zid Severne Amerike. Njega čini oko 47.000 različitih biljaka koje su smeštene na 333 kvadratna metra.

Najneobičniji i definitivno najzeleniji toalet na svetu osmislila je Kim Vilki, pejzažni arhitekta iz Londona.

Ne samo da je toalet Longwooda prijatan za oko, već zadovoljava i druge „zelene“ kriterijume, pa je osvetljen prirodnom svetlošću i kreiran tako da obezbeđuje maksimalnu uštedu vode.

– Zid je postao prava turistička atrakcija. Ljudi često dolaze kod nas samo da bi videli neobični WC – objašnjava Marni Konli, marketing menadžer ove botaničke bašte.

Izvor: Eko kutak

Foto: eko kutak

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.