Protojerej SPC iz Crne Gore proteran "jer je opasan po nacionalnu bezbednost"

Prema tom rešenju, Džomić mora da napusti Crnu Goru do ponedeljka, prenosi RTV Crne Gore. Džomić mora da napusti Crnu Goru jer je posle četiri godine sporenja MUP CG doneo pravosnažno rešenje kojim mu se to nalaže.

Crnogorski MUP je takvu odluku doneo na osnovu novog mišljenja Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) da Džomić predstavlja opasnost po nacionalnu bezbednost, preneo je podgorički list Vijesti izjavu neimenovanog izvora iz policije.

Bitan momenat - Kosovo

Prema policijskim izvorima, Džomić je bio jedan od organizatora protesta zbog posete zamenika kosovskog premijera Hašima Tacija Crnoj Gori.

Upravo zbog pitanja Kosova, Džomić je ranije dospeo u dosijee Agencije za nacionalnu bezbednost. Nakon jednog od sporova pred Upravnim sudom on je izjavio novinarima da u mišljenju Agencije za nacionalnu bezbednost piše da „narušava međuverski sklad”, da je pre sedam godina "podsticao demonstrante da, za vreme mitinga opozicije protiv priznanja Kosova, zapale Skupštinu" i da se “protivi odluci Vlade da prizna Kosovo”.

Džomić se juče oglušio o poziv policije da se javi inspektoru za strance, na šta je po zakonu obavezan. Njemu je saopšteno da inspektoru za strance mora da se javi najkasnije do nedelje u podne, navodi list. Eventualna nova tužba Upravnom sudu ne odlaže izvršenje rešenja MUP-a.

Džomićev advokat Zoran Piperović je rekao da je policija rešenje o proterivanju pokušala da uruči protojereju dok je vršio verski obred, prenela je na svom sajtu RTV Crne Gore.

"Džomić je vršio verski obred te stoga nije mogao ni da primi rešenje. Kao njegov prijatelj i građanin ogorčen sam ovakvom reakcijom MUP-a. Rezignacija ima više nivoa. Najniži nivo je činjenica što je njegovom zahtevu udovoljeno tri puta da može da ostane na teritoriji Crne Gore do odluke Upravnog suda koje su uvek bile u njegovu korist", kazao je Piperović.

On je naglasio da je "teranje iz države doktora nauka, sveštenika, profesora na univerzitetu, roditelja i hranitelja porodice greh".

SrbijaDanas

Pogledajte još