Džarmušov kompozitor u Beogradu: Jozef van Vizem nastupa u "Zvezdi"

Ovaj ekscentrični umetnik, pažnju privlači kontrastnim delovanjem u polju savremene muzike za lautu. S' jedne strane je bio pozvan od strane Nacionalne Galerije u Londonu da komponuje delo koje bi pratilo “Ambasadore”, sliku Hansa Holbajna, dok je s' druge poznat i kao kompozitor muzike za video igricu "Sims Medieval".

Svojim nesvakidašnjim pristupom sviranja specijalno dizajnirane barokne laute, vodi slušaoce na putovanje kroz živopisne muzičke pejzaže. Mračne, intimne, ispunjene čežnjom... Kao avangardni kompozitor, vokalima i elektronikom menja očekivani zvuk laute i približava ga meditativnom stanju. Direktna i hipnotišuća, muzika Jozefa Van Visema je objavljivana na etiketama kao što su “Important” i “Crammed Discs”. U potrazi za vanvremenskim zvukom koji bi pratio ljubavnu priču dvoje Džarmušovih vampira, Jozef zipuje vekove muzike za lautu u nulu i stvara nešto potpuno novo.

Radeći zajedno, Jozef i Džim su postali veliki prijatelji koje je povezala ljubav prema umetnosti i istom pogledu na svet. Upoznali su se na veoma zanimljiv način...

Šetao sam Sohom i ugledao Džima. Bio sam veliki fan njegovih filmova pa sam mu prosto prišao i upitao ga da li ga interesuje muzika za lautu. On je rekao da”, kaže Jozef.

Džim Džarmuš: To se dogodilo na uglu ulica Bowery i Prince, ako se dobro sećam!

Kao predgrupa nastupiće domaći elektro akustični duo "Ponton" koji čine Igor Štanglicki i Marko Jevtić.

Ulaznice se prodaju na blagajni bioskopa Zvezda po ceni od 500 dinara.

FB event

Pogledajte još