PANIKA U EVROPI: Izlaz zvanične Atine iz evrozone bio bi katastrofalan?

Program grčke vlade neće predstavljati teret za bilo kog građanina Evropske unije, poručio je juče premijer Aleksis Cipras. Ipak, mnoge zemlje su u panici zbog mogućeg izlaska Grčke iz evrozone, a britanski premijer Dejvid Kameron počeo je čak da pravi plan zaštite za slučaj da se to dogodi.

Stručnjaci širom sveta upozoravaju da bi izlaz zvanične Atine iz evrozone bio katastrofalan.
- Grčka želi rešenje koje bi bilo prihvatljivo partnerima iz evrozone - rekao je Cipras u Beču posle sastanka sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom.

Volfgang Šojble
ŽELIMO PRAVI PROGRAM
Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je danas da Grčka treba da predstavi pravi program ako želi pomoć EU, za razliku od hitnog „prelaznog programa“ finansiranja o kojem Atina govori. - I dalje ne razumem kako grčka vlada želi tome da pristupi - kaže on.

Austrijanac je poručio da trenutno nema rešenja za razmimoilaženje stavova oko programa štednje i planova nove vlade u Atini.
- Na zemljama evrozone i Grčke je da u roku od jedne nedelje pronađu rešenje u vezi s grčkim dugom - poručio je Fajman.

Ipak, pojedine zemlje Evropske unije ne žele da čekaju to rešenje, već traže rezervni plan. Tako je britanski premijer juče sazvao vanredni sastanak na kome se razmatralo kakve posledice bi izlazak Grčke iz evrozone imao po Britaniju.
Sastanku su prisustvovali britanski ministar finansija Nik Mekfirson, direktor odeljenja za finansijsku stabilnost pri tom ministarstvu Louri Kan i međunarodni direktor centralne banke Engleske Fil Evans. Kameron je od njih zatražio informacije o uticaju koji bi potencijalni izlazak Grčke iz evrozone imao na tu zemlju i sve članice tog bloka. Oni su se složili da izvesna vrsta kompromisa između Atine i ostalih članica evrozone može biti postignuta, čime bi ta zemlja ostala unutar evrozone.

Vicekancelar GRCI, ZABORAVITE RATNU ODŠTETU
Nemački ministar ekonomije i vicekancelar Zigmar Gabrijel saopštio je da će Berlin odbaciti eventualni zvanični zahtev grčke vlade za plaćanje ratne odštete iz Drugog svetskog rata, istakavši da je to pitanje zaključeno pre 25 godina. - Verovatnoća da platimo ratnu odštetu jeste nula - rekao je Gabrijel.

Profesor Univerziteta Kalifornije u Berkliju Beri Ajhengrin upozorio je da bi posledice izlaska Grčke iz evrozone bile slične onima koje je 2008. godine povukao kolaps američke investicione banke Liman braders.

Monetarni kolaps

Grčki ministar finansija Janis Varufakis poručio je da, ukoliko Grčka bude prisiljena da napusti evrozonu, druge države će je slediti i monetarni blok će doživeti kolaps.
- Evro je slab, on je poput kule od karata, ukoliko izvučete grčku kartu, ostale će se srušiti - izjavio je u Rimu grčki ministar finansija Janis Varufakis.

Pogledajte još