Treći koncert iz ciklusa "Rat i mir"

Da se klavir može virtuozno svirati samo jednom rukom, i to levom, dokazaće čuvena pijanistkinja Eliso Virsaladze, koja će nastupiti sa Beogradskom filharmonijom, u petak, 13. februara (Kolarac, 20h). Treći koncert iz ciklusa „Rat i mir“, posvećen stogodišnjici početka Prvog svetskog rata, predvodiće Fabris Bolon, čest gost Beogradske filharmonije.

Ovaj koncert donosi jedno od najupečatljivijih dela inspirisanih Prvim svetskim ratom. Moris Ravel je komponovao delo za svog prijatelja Paula Vitgenštajna, pijanistu koji je tokom rata izgubio desnu ruku. Ravel je želeo da napiše delo koje se zvučno neće razlikovati od kompozicija napisanih za dve ruke. U to će nas uveriti umeće Eliso Virsaladze, koja će nastupiti prvi put sa Beogradskom filharmonijom.

Muzičko podsećanje na ratne teme započeće “Svečanim maršom”, Modesta Musorgskog, a drugi deo koncerta posvećen je monumentalnoj Šostakovičevoj Simfoniji br. 11, koja se posredno bavi ratnom tematikom, vezanom za Rusku revoluciju 1905. godine.

Kompozicije koje izvodimo inspirisane su istorijskim događajima, koje je važno obeležavati zbog budućih generacija. Ravelov Koncert je jedno od njegovih najmračnijih dela, ali u svom stilu, kompozitor uvek pronađe način da propusti jaku muzičku svetlost. Šostakovičeva Simfonija je veoma slikovita i stvorena sa idejom da bude popularno delo. Okarakterisana je i kao filmska partitura bez filma”, kaže dirigent Fransis Bolon.

Sledeći koncert iz ciklusa “Rat i mir”, predvodiće rezidencijalni dirigent Vladimir Kulenović, a zakazan je za 27. februar.

Pogledajte još