DUGO PUTOVANJE KA EVROPI: Srbiji još najmanje šest uslova?

To saznaje “Blic” iz više zapadnih diplomatskih izvora, koji naglašavaju da je briselski dogovor o pravosuđu “važan korak”, ali ne i poslednji, za odluku o otvaranju poglavlja 35 posvećenog Kosovu.

Nemačka insistira da upravo kosovsko poglavlje bude prvo otvoreno u pregovorima o članstvu Srbije u EU, a kao uslov traži “punu primenu” Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Tom stavu je bliska Velika Britanija, dok Francuska i Italija smatraju da Beograd treba da bude nagrađen u slučaju napretka sa Prištinom.

U svakom slučaju, postoji bar još šest obaveza iz Briselskog sporazuma koje do sada nisu primenjene, poput dogovora Beograda i Prištine o zajednici srpskih opština i pozivnom broju za Kosovo.

Kako saznajemo, Savet ministara EU bi u martu ili aprilu trebalo da razmatra pregovore sa Srbijom o pristupanju. U teoriji, kažu izvori “Blica”, postoji mogućnost da Savet odobri otvaranje poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, a da poglavlje 35 ostavi za kasnije, ali to će biti moguće samo ako se Nemačka saglasi, što je malo verovatno.

Premijer Aleksandar Vučić juče je izjavio da očekuje da Srbija “veoma brzo” otvori pregovore sa EU.

Nemci: Neutralnost nije moguća
Gernot Erler, poslanik Bundestaga i specijalni predstavnik Vlade Nemačke za predsedavanje OEBS-u, poručio je da neutralna, posrednička uloga Srbije između EU i Rusije nije moguća. “Srbija je na putu ka EU, a u to spada i postepena primena zajedničke spoljne i bezbednosne politike”, rekao je Erler na skupu “Beogradski dijalozi”.

- Na njima je da nam kažu i, ako kažu da nismo dovoljno uradili, onda je i to vest - izjavio je Vučić na konferenciji “Beogradski dijalozi”, koju su organizovali Forum Srbija - Nemačka i Beogradski fond za političku izuzetnost.

Govoreći o dijalogu sa predstavnicima Prištine u Briselu, Vučić je rekao da je srpska delegacija imala teške i duge razgovore i da je uradila sve što je mogla da učini.

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija spremna za otvaranje više poglavlja ove godine i da bi EU trebalo više da uzme u obzir napore Beograda u normalizaciji odnosa s Prištinom.

Izvor: blc

Pogledajte još