Lezbo skandal u manastiru: Šokantna ispovest iskušenice

Milanka Konatar (36) iz Bijelog Polja u ispovesti za „Alo!“ tvrdi da je bila predmet seksualnih napada igumanije Ane (72) u manastiru Svetog proroka Ilije na Jabuci, blizu granice Srbije i Crne Gore. Po njenim rečima, igumanija je, između ostalog, od nje tražila da je mazi po nogama i butinama, a za tu svrhu je iz apoteke u Kruševcu nabavila i „masažer odvratnog izgleda koji je vibrirao i menjao boje kao semafor“ i zahtevala da je njime dodiruje po telu.

Milankin slučaj je samo jedan od mnogobrojnih u Mileševskoj eparhiji na koje je krajem decembra ukazao monah Nikolaj iz manastira Kumanica kod Brodareva. Nikolaj je u pismu koje je poslao predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, patrijarhu Irineju i ruskom patrijarhu Kirilu upozorio da vladika Filaret u svojoj eparhiji toleriše ili je čak i lično umešan u mnoga ne tako bogougodna dela kao što su alkoholizam, seksualni poroci i perverzije, ali i nenamensko trošenje novca dobijenog prilozima građana.

Neverovatna priča iz manastira

Ja nedostojna i grešna sluškinja Božja, iskušenica Milena (Milanka) Konatar, zbog sumnje vladike Filareta u moj iskaz koji je dat u okviru pisma arhimandita oca Nikolaja „Ispovest jednog monaha“, osećam takvu težinu u duši da sam donela odluku da obelodanim sve događaje vezane za moju bivšu igumaniju mati Anu.

Prvi susret koji me je podstakao na pomisao da njene namere nisu primerene ni časne desio se u manastiru Kumanica za vreme bdenja, kada sam po njenom blagoslovu bila za pevnicom. U toku službe osetila sam njen dodir duž svoje ruke. Taj dodir je, blago rečeno, kod mene izazvao jezu. Nakon izlaska iz crkve, uhvatila me je za ruku i pozvala da zajedno prošetamo kroz šumu sa čudnim osmehom na licu. Sve to sam mirno i dostojanstveno otrpela, tumačeći njene postupke kao iskušenje. O tom događaju nisam više želela da razmišljam.

Posle izvesnog vremena, došla sam, na njen lični zahtev, u manastir Svetog proroka Ilije na Jabuci sa željom da i ja učestvujem u izgradnji konaka. U toku zajedničkog boravka u kontejnerima, gde smo spavale, svakoga dana prisustvovala sam njenom skidanju i bacanju odeće, pri čemu je tražila da joj ne zamerim na njenom slobodnom ponašanju.

Čudna sprava koja vibrira

Ja na početku na to nisam ni obraćala pažnju, ali stvari su kulminirale onoga dana kada mi je kao poslušanje tražila da je masiram od stopala preko kolena, pa i butine, što sam uradila sa velikom mukom i gađenjem. To je ostavilo ogroman bolni trag u mojoj duši, pa sam tražila hitno da se ispovedim, jer me je svakog trena izjedao takav nemir da sam imala utisak da ću svakog trena eksplodirati.

Od tog dana me više ništa nije moglo iznenaditi od nje, jer sam je sutradan zatekla kako priča telefonom ležeći u spavaćici i mazeći se po butini. Čaša žuči se izlila kad je poručila masažer odvratnog izgleda, koji je stigao iz apoteke u Kruševcu na njeno lično ime, u vreme kada u manastiru nikakvih priloga nije bilo. Kada je ta sprava stigla, da bude još gore, tražila je da lično otvorim kutiju. Kad sam videla tu spravu, ne mogu vam opisati kako sam se osećala, jer za to ne postoje reči. Tada je ona rekla:

- Ako te ruke bole, ovim ćeš me masirati - zahtevajući da uključim u struju tu odvratnu spravu koja je vibrirala i menjala boje kao semafor. Ta sprava je imala još neke delove za koje ne znam za šta služe. Posle toga sam sela i jecala u svom delu kontejnera do duboko u noć, što je i ona primetila, pa me je pozvala da izađem pitajući me zašto plačem, na šta nisam odgovorila.

Navešću i jedan čudan gest, za koji ostavljam da ga sami protumačite... Prilikom posete vladike Filareta našem manastiru kako bi se uverio kako napreduju radovi na izgradnji konaka, izričito je zahtevala od mene da vladiku ne gledam u oči, nego u nju, izjavljujući da je ona iznad vladike, na šta sam se prosto sablaznila. Nadam se da je posle ovoga svima očigledno jasno da osobe sa takvim sklonostima ne samo da su prisutne u našim svetinjama, već su i zadužene da vode napaćeno Hristovo stado.

Igumanija: To je bezobrazluk!

Igumanija Ana ne samo što je negirala Milankine reči, već ju je nazvala „skitnicom“, a „Alo!“ je prekorela što se uopšte bavi tom temom.

- Zar možete takve stvari i da pomislite, a ne da o njima govorite i pišete? Ja sam stara i ozbiljna žena, imam 72 godine. To je jedna skitnica koju sam ja spasla i primila u manastir, a ona mi sada ovako vraća, neka joj bude na čast. To je bezobrazluk, a ona neće dobro proći pred Gospodom. To je sve što imam da vam kažem - rekla je igumanija.

Alo

Pogledajte još