Ko je Grk za kojim su odlepile Evropljanke?

Dok osvaja Evropu i Evropljanke svojom harizmom, čak ga porede sa Brus Vilisom, a televizijske voditeljke ga zamišljaju u nekim lascivnijim ulogama, svi se pitaju ko je i kakav je zaista Janis Varufakis, aktuelni Ministar finansija Grčke.

Formalno obrazovanje

(old_image)

Rođen 24 marta 1961. godine, obrazovanje u oblasti ekonomije započinje u rodnoj Atini, ali doktorira 1987. godine na Univerzitetu u Eseksu, kao i Univerzitetu East Anglia. Od 1989. do 2000. godine predaje ekonomiju na Univerzitetu u Sidneju. Da bi se 2000. godine vratio u Grčku i počeo da predaje teoriju ekonomije na Univerzitetu u Atini.

2002. godine osnovao je Doktorski program iz ekonomije na atinskom Univerzitetu, gde je bio šef do 2008. godine.

Od januara 2013. godine predavao je na Univerzitetu Teksas u Ostinu.

ODAKLE SE STVORIO?

Varufakis je radio i kao ekonomski savetnik Jorgosa Papandreua, čiju vladu oštro kritikuje nekoliko godina kasnije. Autor je nekoliko knjiga o teoriji igre, priznat kao govornik kojeg često pozivaju kao gosta analitičara u emisijama na BBC, CNN, Sky News...

Kao svoje ekonomske i političke uzore u intervjuu za časopis IRIS je naveo Marksa, Če Gevaru i Arisa Veloučiotisa.
- Marks definiše okvir kroz koji posmatram svet. On je prva i jedina osoba koja mi je dala uvid u neverovatne kontradikcije vremena u kojem živimo. – izjavio je. Varoufakis poredi ulogu američke ekonomije još od 1970-ih u odnosu na ostatak sveta sa Minotaurom.

Dakle, nije neko ko se tek slučajno stvorio u novoj vladi Grčke, nije potpuno nepoznat svetskoj ekonomiji, ali ga najčešće opisuju kao briljantnog vizionara i egocentrika.

Grčki heroj ili izbacivač?
Stern piše da je Varufakis podsetio Nemce na grčke heroje ovekovečene u mermernim statuama, iako su ga pojedini mediji upoređivali sa izbacivačem u noćnim klubovima.

Ovaj 53-godišnji ekonomista, se nije libio da kaže za uslove ponuđene Grčkoj za pomoć u izlasku iz recesije da su "fiskalni waterboarding" (metod mučenja koju su koristili agenti CIA-e nad zatvorenicima)!

On je ratoboran, on je izuzetno aktivan na svom blogu i Twitter nalogu, ali očigledno je da takav Ministar i treba novoj vlasti Grčke, a možda i Evropi.


Gardian piše kako je Varoufakis upravo zbog svoje ratobornosti možda i postavljen na jednu od najodgovornijih funkcija u novoj grčkoj vladi. Taj "zavisnik o teretani obrijane glave", kako piše Gardian biće tvrd orah za evropske ministre finansija.

DETINJSTVO
Varufakis je odrastao za vreme vojne diktature u Grčkoj, koja je trajala od 1967. do 1974. godine. Kada je imao sedam godina, policija je došla po njegovog oca i odvela ga na fudbalsko igralište koje je bilo pretvoreno u zatvor, gde je proveo osam godina. U ranim sedamdesetima ujak mu je osuđen na smrt zbog političkih aktivnosti.

Varufakisov opušteni način odevanja, odsustvo kravate i činjenica da ne uvlači košulju u pantalone, a sakoe ostavlja raskopčanim, postao je čak i tema dnevnih pregleda političkih zbivanja.

“Šta Janisa Varufakisa čini seks ikonom” bio je naslov konzervativnih novina Die Welt za priču o njegovom “Yamaha motoru, ćelavoj glavi i kul stilu”.
“Iako grčki dugovi izazivaju mnogo briga, novi ministar je daleko od dosadnog”, piše list koji je blizak Angeli Merkel.
“On krstari Atinom na velikom crnom motoru, nikad ne uvlači košulju u pantalone i isijava neku vrstu klasične muževnosti koju možemo videti samo u grčkim statuama”, piše Stern. “On nije jedan od najpoštovanijih ekonomista sveta, ali je čovek kog dobar izgled izdvaja iz svih tih sivih odela”.

Čak i unutar same Syrize postoje oni koji smatraju da su stavovi novog grčkog ministra finansija neortodoksna. Ali, njega je Cipras pozvao nazad u Grčku i on je zvezda!

Jedan od intervjua za BBC, gde mu je kako kaže malo smetao vetar, grubost voditelja, ali se sve u svemu, dobro zabavio...


Izvor: nadlanu/wiki/guardian/b92

Pogledajte još