MASOVNA HISTERIJA: Epidemija dece iz Šajkaša nije ono što se čini

Prema njihovim rečima slučaj "trovanja" dece je u stvari "udžbenički primer epidemije masovne histerije". Tokom prošle godine obavljen je pregled škole, u okviru istraživanja stanja u školama po metodologiji Svetske zdravstvene organizacije, a tadašnje analize su pokazale da je sve u granicama dozvoljenog.

Zavod za javno zdravlje Vojvodine radi najdetaljnija ispitivanja svih uzoraka sa kojima su deca mogla da imaju bilo kakav kontakt tokom boravka u prostorijama Osnovne škole „Isidora Sekulić“ u tom mestu.

Epidemiološkim ispitivanjem su obuhvaćeni svi zajednički, mogući putevi eventualnog trovanja i po epidemiološkim indikacijama uzorkovani su uzorci od značaja za potvrđivanje pretpostavljenog puta širenja epidemije.

- Na licu mesta, u sali za fizičko, prostorijama za smeštaj sprava i rekvizita za vežbanje (tzv„spravarnica“) i svlačionici, uzeti su kratkotrajni uzorci vazduha za praćenje kvaliteta vazduha zatvorenog prostora. Tom prilikom nisu utvrđena odstupanja. Stručnjaci Laboratorije za humanu ekologiju i ekotoksikologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd postavili su aparate za 24 časovno praćenje kvaliteta vazduha u školskim prostorijama. U cilju procene zdravstvene ispravnosti, uzeti su i uzorci hemijskih sredstava, koji se koriste za održavanje higijene prostorija - navode u Zavodu za Javno zdravlje Vojvodine, dodavši da je moguće očekivati i prošireno epidemiološko ispitivanje radi dobijanja konačnog epidemiološkog zaključka.

Psiholog Vuković objašnjava da ako se pretpostavi, da je fiskulturna sala, u kojoj je sve „počelo“ bila recimo zagušljiva, da je prva osoba koja je pala, pala usled hiperventilacije ili zbog kolapsa organizma i da je npr. neko od njih osetio „čudan miris“, što su pojedina deca i navodila - došlo je do stvaranja ideje trovanja, gušenja,smrti!

Ova ustanova je u okviru javnozdravstvene kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće, ugovorene sa doo „Izvor“, Šajkaš, 05. februara uzorkovala i analizirala uzorak vode za piće iz kuhinje u osnovnoj školi „Isidora Sekulić“.

Utvrđena je zdravstvena ispravnost navedenog uzorka.
Tokom januara kontrolisan je uzorak vode iz previjališta Doma zdravlja Šajkaš, koji je takođe bio zdravstveno ispravan.
- Odeljenje za školsku higijenu Centra za higijenu i humanu ekologiju je tokom prošle godine obavio pregled objekta škole, u okviru istraživanja stanja u školama po metodologiji Svetske zdravstvene organizacije koji je podržan od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju. Institut za javno zdravlje Vojvodine ne sprovodi monitoring kvaliteta vazduha u naselju Šajkaš - objašnjavaju u toj ustanovi.
Laboratorijske analize biološkog materijala obolelih kao i uzetih uzoraka iz spoljašnje sredine su u toku.

Domino efekat:
Specijalista medicinske psiholgije, načelnik Odeljenja za dečiju psihologiju, socijalnu, pedagošku i preventivnu delatnost, Insititua za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine mr sci Dušana Vukovića za ALO! kaže da ukoliko toksikološke analize ne pokažu prisustvo bilo kakvog agensa koji je doveo do trovanja, a navedeni događaji se svedu na psihološki nivo, onda govorimo o dva fenomena koji su ga uzrokovali i proširili, a treći ga je održao.

-Fenomeni masovne histerije, tačnije panike se najčešće vezuju za velike, opšte krize katastrofalnog tipa, kao što su ratovi, zemljotrese, poplave, odnosno životne događaje za koje je zajedničko da su potencijalno životno ugrožavajući. U osnovi mehanizama, koji imaju ovakav karakter najčešće u startu stoji izostanak prave, tačne informacije, usled koje dolazi do javljanja neosnovanog straha prvenstveno za sopstveni ili život nekog od bližih, a simptomi kojima smo posvedočili su nastali kao direktna posledica urođenih, bioloških mehanizama. – kaže Vuković.

On objašnjava da se javlja domino efekat, gde „pada“ jedno dete za drugim. Potom nastupa opšta panika, navode se razlozi tipa „procureo je gas; razbila se nekakva opasna materija na času hemije i sl.“ i dolazi do opšte histerije i širenja straha i stvaranja panike većih razmera.

Nadlanu / izvor: Alo

Pogledajte još