Odlazak kultne ličnosti novog talasa

“Sa velikom žalošću potvrđujemo da je Stiv strejndž preminuo u 11,15 sati po lokalnom vremenu u Međunarodnoj bolnici u Šarm el Šeiku u Egiptu. Stiv je preminuo u snu od posledica srčanog udara”, navodi se u saopštenju grupe Visage, čiji je frontmen bio preminuli muzičar.

Rođen u Njubridžu na jugu Velsa kao Stiven Džon Harington, Strejndž je posle koncerta Seks Pistolsa 1976. odlučio da se posveti muzici. Postao je deo veoma dinamične londonske pank i novotalasne scene i ubrzo stekao simpatije oca panka Maklolma Meklarena. Prvo je bio osnivač i član sastava The Moors Murderers, u kojem je karijeru započela i Kristi Hajnd, kasnije lider čuvenih Pritendersa. Sledio je kraći izlet u pank-novotalasnu atrakciju iz Liverpula The Photons, da bi 1979. osnovao grupu Visage po kojoj će se najviše pamtiti.

Hit “Fade to Gray” iz 1980. Obeležio je Strejndžovu karijeru. Pesma je u velikoj konkurenciji provela 14 nedelja na britanskoj top-listi 20 najboljih pesama. Paralelno s muzikom bavio se držanjem klubova u Londonu.USohou osnovao je čuveni Blic klab, koji je postao okupljalište pripadnika buduće novoromantičarske scene - članova grupa Duran Duran, Spandau Ballet i Culture Club.

U autobiografiji “Blitzed” publikovanoj 2002. Otkrio je detalje svojih emotivnih veza s muškarcima i ženama,, kao i probleme koje je imao kao heroinski zavisnik zbog čega je doživeo nervni slom.

Nadlanu

Pogledajte još