Obradujte dragu osobu romantičnim putovanjem za 8. mart

Budimpešta

Ukoliko još uvek niste odlučili šta da poklonite voljenoj osobi za Međunarodni dan žena, turistička agencija Lui Travel ima rešenje za Vas. Poklonite joj ono što sigurno neće moci da odbije. Putovanje. U našoj osmomartovskoj ponudi nalaze se Budimpešta, Prag ili Venecija, gradovi koji vaše za jedne od najromantičnijih u Evropi...

Budimpešta, prestonica Mađarske, poznatija kao “kraljica Dunava” je grad sa kulturom koja zavodi i opčinjava. Prostire se sa obe strane reke Dunav sa veličanstvenim istorijskim zgradama, mostovima i gracioznim bulevarima. Budimpeštu su nekada činila dva grada izgrađena sa obe strane Dunava, Budim i Pešta. Stariji i šarmantniji Budim, smešten na desnoj obali Dunava, poznat po svom zamku, muzejima i galerijama, Citadeli, crkvi sv. Matije i Ribarskom bastionu. Pešta leži na ravnici i predstavlja komercijalno jezgro grada. Čine je moderna mesta za šoping i ima karakteristične široke bulevare oivičene drvećem. Za Budimpeštu kažu da je grad u kome stvarno nema mesta za dosadu. Uveriite se u to.

(old_image)

Prag

Zlatni grad i Grad sa stotinu tornjeva samo su neki od nadimaka koje je glavni grad Češke dobio tokom svog hiljadugodišnjeg postojanja. Srednjovekovno gradsko jezgro na popisu je UNESCO-ove svetske baštine. Praški dvorac iz 9. veka, u četvrti Hradčani, najveći je dvorac na svetu, a u njegovom kompleksu nalazi se i Katedrala svetog Vita i Zlatna ulica, najmanja u Pragu. Ta ulica dobila je ime po zlatarima koji su u njoj živeli u 17. veku. Naravno, ovo je jedan mali deo onoga što treba videti u Pragu. Ovom spisku svakako dodajte i Karlov most, astronomski sat, Jevrejsku četvrt, Narodni muzej, Lenonov zid, Karlov univerzitet, najstariju slovensku visokoškolsku ustanovu i krstarenje Vltavom... Priča o Pragu ne bi bila potpuna, ako nema priče o pivu. Češka nema more, al’ ima more piva. Kažu da svako selo u ovoj zemlji ima svoju pivaru – valjda zbog toga i Festival piva, koji se u maju održava ovde, traje čitavih 15 dana. Ugodite sebi, neka Prag bude Vaš osmomartovski izbor.

(old_image)

Venecija

Poznatija kao nevesta mora i kraljica Jadrana, grad čija lepota odoleva zubu vremena, pa i činjenici da lagano tone. Izgrađena na 188 malih ostrva u laguni, koje razdvaja više od 170 kanala i spaja 350 mostova, najromantičnija je kota na svim turističkim mapama. Proglašen spomenikom svetske baštine UNESKO, ovaj grad na vodi, važio je za prestonicu čuvene Mletačke republike, u čijem jezgru danas živi 60.000 stanovnika. Neki od najpoznatijih spomenika i arhitektonskih lepota koje pripadaju Veneciji prepoznatljivi su u celom svetu. Jedne od njih su Crkva Svetog Marka, Duždeva palata, Crkva Santa Maria della Salute, Most Rialto, Most uzdaha, Trg Svetog Marka... Gondole su najpoznatiji simbol Venecije. Nekada ih je bilo 15.000, a danas je u funkciji samo 425. Dok vam gondolijer bude pevao na uvce, uživaćete u pogledima sa svih strana, a ako vožnju delite s onim s kojim biste voleli da ostarite, poljubite ga ispod Mosta uzdaha. Tako ćete, kaže legenda, zauvek ostati zajedno. Doživite čari Venecije u organizaciji turističke agencije Lui Travel. Sve sto treba da ponesete je osmeh i dobro raspoloženje. Srećan put! Vaš Lui Travel!

Pogledajte još