TRENING ZA PAMĆENJE: 5 situacija na koje niste računali!

1. Može se dogoditi da se uneredite

Iznenadna dijareja tokom trčanja je sasvim realna i moguća. U suštini kada mnogo trčite (na duge staze) unutrašnji organi se učestalo i dosta pomeraju i smanjuje se protok krvi u creva, pa samim tim dolazi do preosetljivosti i eventualne dijareje.

Problem možete rešiti i redukovanom ishranom, umerenom i prilagođenom treningu. Pojedite bananu u sklopu doručka ili je iskoristite kao užinu, a umesto kofeina unesite dosta tečnosti. Izbegavajte hranu koja nadima, kao što je pasulj. Pored toga, nije dobro jesti neposredno pred trening, najbolje je sat do dva ranije pojesti obrok (lakše ćete trčati ili trenirati, jer stomak nije opterećen varenjem i teškom hranom).

Takođe, obratite pažnju i na opremu za treniranje, obucite nešto komforno, uska garderoba koja steže i pritiska može doprineti u pojavi dijareje.

Moguća je i ikontinencija (nemogućnost kontrolisanja mokrenja) kao nus pojava prilikom intezivnog vežbanja (pogotovo kod žena), pa je najbolje da idete na pilates kako bi se ojačao karlični deo.

2. Previše ste raspoloženi – do tačke iritantnosti

Ljudi se pitaju kako to da ste tako dobro, a izgubili ste posao? Pa naći ćete drugi? Ili kako kad vas je ostavio partner? Ipak, to je njegov gubitak, zar ne?

Šta se zapravo događa? Kako bi blokirali receptore bola i stres, tokom treniranja se luče endorfini (endokrini hormoni, jedinjenja aminokiselin). Oni deluju kao droga, odnosno efekat je slčan kao kod morfijuma, opijuma ili heroina. Dakle, endorrfini blokiraju bol, što više stresa to se hormon više luči. Ipak, takvo euforično ponašanje može nervirati vaše saradnike ili kolege. Za vaše dobro, nastavite sa tim, jer se osećate dobro.

3. Želećete seks

Vežbanje vas čini jačim, čvršćim, otpornijim i poželjnijim, ali da li ste znali da povećava vaš libido? Cilj vežbanja jeste razvoj mišićne snage i jačanje kardiovaskularnog sistema, kao i kordinacije uma i tela, a samim tim i oslobađanja od stresa. Dokazano je da vežbanje i podstiče i povećava seksualni nagon kod muškaraca i žena. Neki parovi koji imaju zdravu vezu, seksualni život poboljšavaju time što su aktivni u vežbanju.

4. Kupovina proteina za vas može biti zanimljivija od kupovine cipela

Kada jednom počnete sa vežbanjem i jačanjem organizma fizičkom aktivnošću, to može da postane nešto slično zavisnosti, jednostavno ne možete da prestanete, stalno poboljšavate treninge, uvodite nešto novo, pa tako na kraju dođe i do kupovine proteina. Izgledate besprekorno, svaki mišić je vidljiv, ali zato proteini zauzimaju sve više mesta u kući. Ipak budite umereni – vežbanje je tu da biste bili zdravi, pa tek onda lepi.

5. Trošite mnogo više na praška za veš

Logično je da od trenutka kada počnete da trenirate, vaša veš mašina ima više posla. Jednostavno, te majice i helanke ne možete nositi više puta, ako iole vodite računa o higijeni. To automatski vodi do toga da se više i češće stvari peru, a samim tim trošite i više detrdženata za pranje. No, bolje je da ste uvek čisti i mirišljavi, zar ne?

Izvor: learni.st

Pogledajte još