Sve što imate na svojim računarima mogli biste da izgubite vrlo brzo!

Vint Serf, jedan od osnivača modernog interneta i izvršni direktor kompanije Google, izjavio je da nam se bliži “digitalno mračno doba”. Prema njegovim rečima, sve fotografije i dokumenta koje čuvamo na računarima bi u jednom trenutku jednostavno mogli da nestanu.

– Sadašnji hardver i softver zastariće i postati nefunkcionalni, pa se bojim da buduće generacije neće ništa znati o 21. veku, jer ćemo ući u digitalni mrak – istakao je Serf. On je svoje najveće strahove izneo na konferenciji u San Hozeu.

Serf smatra kako se stalna poboljšanja i ažuriranja softvera i hardvera mogu loše odraziti na naša digitalno sačuvana dokumenta i fotografije, jer nove verzije softvera ili hardvera ne garantuju da će podržavati i učitavanje starih formata.

– Može da nam se desi da stvorimo arhive digitalnog sadržaja za koje nećemo znati šta sadrže, niti ćemo ih moći otvoriti – upozorio je Serf.

Zbog toga bi u jednom trenutku moglo da nastupi “digitalno mračno doba” u kojem bi bilo vrlo malo zapisa iz 21. veka koji bi u relativno skoroj budućnosti mogli da izgube upotrebnu vrednost.

Jedno od mogućih rešenja jeste očuvanje ne samo dokumenata na “cloud” platformama, već i celih softvera.

“Otac interneta” je svoj nadimak zaradio učestvovanjem u izgradnji TCP/IP protokola i specifične strukture interneta.

Izvor: Telegraf.rs / bbc.com)

Pogledajte još