Propao dogovor sa Esmarkom oko prodaje Železare

Premijer Vučić se obratio prisutnim novinarima: "Više meseci se borimo da spasemo motor Srbije, da spasemo železaru. Mnogo truda i energije smo uložili, hoću da se zahvalim svim radnicima i sindikatima, jer teško je pronaći ljude koji shvataju u kakvoj se situaciji nalazimo.
Sve vreme smo se borili za Srbiju i njene interese
Pravi razlog je taj da nismo dobili garancije da će se očuvati kapital i da neće biti potrošene sve sirovine, a posle da fabrika bude napuštena. Nismo dobili nikakve finansijske garancije. Postoje desetine detalja koji su nam ukazivali, a ja sam lično molio predstavnike "Esmarka" da nam izađe u susret ii da imamo pravo supotpisa prvih 9 meseci. Da možemo kontrolisati promet sirovina. Za svaku transakciju preko 5 miliona dolara. Sve smo dali od sebe, ali nije imalo smisla. Nismo mogli da izdržimo i da se borimo. Ispunili smo sve obaveze prema MMF-u da ih obavestimo o ishodu pregovora i odluke.
Nismo izgubili bitku, već u ponedeljak idemo na javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora. Jer mi nismo znali nikada kako da vodimo železaru. Pokušaćemo da dobijemo najbolje stručnjake iz sveta. Očekujemo da železara uskoro počne da radi povećanim kapacitetom i da do kraja godine bude pokrenuta i druga peć.
Pokazali smo da ova vlada ne donosi odluke na osnovu ličnih ili grupnih odluka, doosi odluke u interesu Srbije i zato smo morali ovako da postupimo.
Danas železara ima značajan obrtni kapital. Železara će uskoro biti ponos Srpske privrede."

Na pregovorima su bili i gradonačelnik Smedereva, članovi Komisije za privatizaciju Železare Smederevo kao i KPMG, koji je privatizacioni savetnik.

Esmark je 15. februara dao Vladi Srbije kontraponudu, da bi jutros stigla nova ponuda te kompanije.

Pregovori Vlade Srbije s rukovodstvom Esmarka počeli su 27. januara jer je ta kompanija jedina dala ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

Pregovori su najpre vođeni u Beogradu, a završne razgovore u sedištu Esmarka u Pitsburgu od 12. februara predvodio je ministar finansija Srbije Dušan Vujović.

Sa Esmarkom je pregovarano o 30 elemenata važnih za ugovor koji su se odnosili na obaveze obe strane i garancije za nastavak proizvodnje i zaposlenost u Železari.

Vlada Srbije je spremna i za plan B, odnosno da u slučaju odustajanja Esmarka od preuzimanja većinskog udela, Železara ostane u državnom vlasništvu, a da njen rad, odnosno nabavku sirovina i pronalaženje kupaca za čelik, bude prepušten profesionalnom menadžmentu koji bi angažovala država.

Izvor: N.D./Blic

Pogledajte još