Pronašli NEPROCENJIVO BLAGO, a dobili samo tapšanje po leđima!

Grupa ronilaca iz kluba u Cezareji pronašla je 2.000 zlatnih novčića starih više od 1.000 godina, a stručnjaci kažu da se vrednost blaga teškog devet kilograma ne može proceniti.

"U pitanje je najveća količina zlata pronađena na obali Izraela. Ronioci su prvo mislili da su u pitanju novčići iz neke dečje igre, ali kada su shvatili da je u pitanju prava stvar, odmah su nekoliko komada izneli na površinu i kontaktirali direktora ronilačkog kluba", navodi se u saopštenju Izraelskog tela za antikvitete.

Kako se dodaje, eksperti za arheološka istraživanja su brzo stigli na lice mesta i pronašli oko 2.000 novčića različite veličine.

Sada će oblast najverovatnije biti ograđena, a arheolozi će pokušati da otkriju poreklo blaga.

"Verovatno je u blizini olupina nekog broda", navodi se u saopštenju.

Portparolka Joli Švarc je za AFP rekla da je blago toliko vredno, da se vrednost prosto ne može proceniti, a navela je i da zlato pripada državi, kao i da zakonom nije propisana nagrada nalazačima arheoloških blaga.

"Ronioci Cvika Fojer, Kobi Tvina, Avivit Fišler, Joav Lavi i Joel Miler su građani za uzor. Oni su otkrili zlato i imaju zlatno srce, koje je puno ljubavi za svoju zemlju i svoju istoriju", rekao je Kobi Šarvit, direktor odeljenja za pomorsku arheologiju Izraelskog tela za antikvitete.

Izraelski zakon predviđa kaznu od do pet godina zatvora za one koji neovlašćeno prisvoje ili prodaju antikvitete.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još