Premijer i ministri stigli u Sloveniju, danas zajednička sednica vlada

Premijeru i članovima vlade priredjen je svečani doček ispred dvorca "Brdo" kod Kranja, uz najviše državne i vojne počasti.

Premijer Vučić u razgovoru sa ministrima Sertićem i Vujovićem

Pre zajedničke sednice Vučić će imati odvojeni sastanak sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom, a istovremeno će biti održani bilateralni susreti resornih ministara i generalnih sekretara dve vlade.

Po završetku zajedničke sednice predviđeno je potpisivanje sporazuma i konferencija za novinare dvojice premijera.

Premijer Vučić imaće susret i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, a tokom dana u Ljubljani i sa predsednikom Državnog zbora Slovenije Milanom Brglezom.

U 16 sati trebalo bi da počne i slovenačko-srpska poslovna konferencija u Privrednoj komori Slovenije.

Kako je najavljeno ranije u Ljubljani, teme razgovora Cerara i Vučića, koji su se prethodno sastali prošlog decembra u Beogradu tokom Samita lidera 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, biće pre svega produbljivanje političkog dijaloga izmedju dve države.

Na sastanku će takođe biti reči o procesu pridruživanja Srbije EU, kao i regionalnoj saradnji, ali i o najaktuelnijim međunarodnim temama kao što je ukrajinska kriza.

Predsednici vlada Srbije i Slovenije će takođe razgovarati o daljem unapređenju privredne saradnje izmedju dve zemlje, koja je već sada vrlo dobra, navodi se u saopštenju slovenačke vlade.

Premijer Srbije izjavio je juče, uoči posete Sloveniji, da Srbija želi da nastavi saradnju i dobre odnose sa tom zemljom koja je za Srbiju važna na njenom evropskom putu, ali i kao regionalni partner.

Vučić je rekao da raste spoljno-trgovinska razmena Srbije i Slovenije ocenjujući da je to prijateljska zemlja i veoma važan partner.

"Imamo dosta slovenačkih investicija, a želimo i veći broj naših investicija u Sloveniji", rekao je Vučić i podsetio da je Nektar ušao u slovenački Fruktal i da će verovatno tu kompaniju posetiti tokom boravka u Sloveniji.

On je istakao da Srbija stalno pokazuje politiku stabilnosti u regionu navodeći da ima najbolje odnose sa Makedonijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, da jača veze sa Hrvatskom, kao i da su odnosi sa Madjarskom i Rumunijom na veoma visokom nivou.

"Mislim da je poseta Sloveniji dobra politika, stabilizujuća za čitav region, posebno za Srbiju", rekao je Vučić.

Uoči zajedničke sednice otpravnica poslova ambasade Slovenije u Beogradu Matea Norčič Štamcar izjavila je za Tanjug da je naša zemlja za Sloveniju važan politički i privredni partner.

"Veoma nas raduje što će druga sednica dveju vlada biti održana u petak u Ljubljani. Brojna delegacija koja dolazi iz Beograda govori nam o tome koliko je Srbija važna za Sloveniju i koliko je Slovenija važna za Srbiju", rekla je Norčič Štamcar.

Prema njenim rečima, saradnju Slovenije i Srbije od 2000. godine karakteriše pozitivan trend, a zajednička sednica vlada je dokaz da su dve zemlje uspele da ostvare saradnju koju je moguće nadgraditi i podići na još viši nivo.

Na zajedničkoj sednici, odnosno poslovnom forumu, učestvovaće, prema trenutnim informacijama, više od 140 slovenačkih i srpskih preduzeća, naglašava Norčič Štamcar.

Tema konferencije biće zajednička saradnja kompanija iz dve zemlje na trećim tržištima, a učestvovaće preduzeća iz oblasti energetike, građevinarstva, IT, turizma.

Biće predstavljen projekat "Beograd na vodi", a razgovaraće se i o privatizaciji preduzeća u Sloveniji i u Srbiji.

Slovenačka diplomatska predstavnica je najavila i potpisivanje dva izuzetno važna i aktuelna sporazuma: o saradnji mladih i o saradnji u prirodnim katastrofama.

"Ovaj poslovni događaj treba da vidimo kao političku podršku privrednoj saradnji Slovenije i Srbije. Druga sednica vlada je, po mom mišljenju, rezultat jedne plodne i konstruktivne višegodišnje saradnje dveju država na najvišem državnom nivou.Teme razgovora biće vrlo konkretne, a ja se nadam i verujem da će takvi biti i rezultati", rekla je ona.

Prema njenim rečima, ovaj događaj znači i svojevrsnu podršku Slovenije Srbiji na njenom putu ka EU.

"Iskreno se nadamo da ćemo uskoro čuti lepu vest o otvaranju prvog poglavlja", rekla je Norčič Štamcar.

Ona je takođe rekla da Slovenija pozdravlja napore Srbije tokom predsedavanja OEBS-u.

Slovenija će biti četvrta zemlja regiona sa čijim najvišiim zvaničnicima se premijer Vučić‡ sastaje u manje od nedelju dana, posle Hrvatske, Makedonije i neformalnog susreta sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, u ponedeljak uveče u Subotici.

Prethodna zajednička sednica dve vlade Srbije i Slovenije održana je u oktobru 2013. u Beogradu.

Kako je najavljeno ranije u Ljubljani, teme razgovora Cerara i Vučić‡a, koji su se prethodno sastali prošlog decembra u Beogradu tokom Samita lidera 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, biće pre svega produbljivanje političkog dijaloga između dve države.

Na sastanku će takođe biti reči o procesu pridruživanja Srbije EU, kao i regionalnoj saradnji, ali i o najaktuelnijim medjunarodnim temama kao što je ukrajinska kriza.

Predsednici vlada Srbije i Slovenije će takođe razgovarati o daljem unapređenju privredne saradnje između dve zemlje, koja je već sada vrlo dobra, navodi se u saopštenju slovenačke vlade.

U Srbiji je trenutno registrovano više od 1.300 slovenaćkih preduzeća, što je najviše od svih stranih ulagača u Srbiji.

Slovenačke firme u Srbiji ukupno zapošljavaju oko 35.000 radnika.

Obim robne razmene u 2013. godini iznosio je 1,08 milijardu evra, navela je slovenačka agencija STA.

Sednici vlada Slovenije i Srbije će prisustvovati ministri obe države, zaduženi za unutrašnje i spoljne poslove, privredu i tehnologiju, odbranu, finansije, energetiku, zdravstvo, obrazovanje i nauku, sport, kulturu, poljoprivredu, kao i generalni sekretari dve vlade.

Izvor: blic

Pogledajte još