5 grešaka kojima uništavate svoj odnos sa partnerom

Pred vama je 5 grešaka koje vam možda daju odgovore na neka od vaših pitanja, kao i načine da ih izbegnete u budućim odnosima.

1. Očekujete da vaša veza bude savršena

Savršenstvo je mit. Ne možete biti u savršenoj vezi. Ne možete imati savršenog muškarca, niti očekivati savršenu ženu. Prodali su nam ideju da će, ukoliko pronađemo našu pravu srodnu dušu, sve biti savršeno. I šta se dešava? Kada shvatimo da naš partner ili naša veza ima uspone i padove, nerviramo se i ludimo zato što oni nisu “pravi”. Ili, koristimo ideju drugih o savršenstvu veze, da bi ocenili našu. Vaša veza ne mora biti veza iz bajke.

Možda, na primer, odlučite da je za vas najbolje da spavate u posebnim krevetima, zato što se tako naspavate najbolje – to ne znači da je vama veza išta manje “savršena” nego ostalima. Niko, i nijedna veza nisu savršeni, i ne možemo da poredimo sebe, našeg partnera ili vezu sa standardima iz bajki.

2. Neprestano pravite kompromise

Zar nije kompromis kamen temeljac uspešne veze? Često čujemo srećne parove kako govore: “Tajna našeg srećnog braka je kompromis”. Moj argument bi bio, ukoliko su stvarno srećni i zadovoljni, verovatno misle na nešto drugo kada koriste reč kompromis. Pokušaću da objasnim. Šta je zapravo kompromis? To je kada dvoje ljudi različitih ideja, želja i potreba, da bi održali mir, iznađu rešenje koje je negde u sredini ili jedna osoba kapitulira. Obično kada je u pitanju kompromis, jedna osoba dobije malo (ili mnogo) više onoga što je želela – “pobednik”. “Gubitnik” obično pristane na kompromis da bi završio raspravu, ali neretko i zato što smatra da će u sledećem kompromisu on biti pobednik.

Na ovaj način, kompromis se može posmatrati kao način na koji dve osobe naizmenično dobijaju ono što žele. Ovo može dovesti do nezadovoljstva, zato što makar jedna osoba ne dobija ono što zaista želi, ili jedna osoba oseća da je “gubitnik” češće nego što bi to trebalo u ravnopravnoj vezi. Šta je onda rešenje? Saradnja. Sarađivati znači pronaći rešenje u kome oboje pobeđujete. To znači kreativno pronalaziti rešenja u kojima možete da podržavate jedno drugo. Rešenja sa kojima ćete se oboje osećati da ste dobili ono što ste želeli. Nije lako, čak zahteva dosta napora – ali probajte i zaključite da li se isplati.

3. Ne izdvajate vreme za sebe

Svakome treba vreme provedeno nasamo, ili makar odvojeno od svog partnera. Čak iako mislite da to za vas ne važi, kladim se da vaš partner ne deli vaše mišljenje. Parovi ne bi trebalo da budu nerazdvojni. Morate biti svoji i imati svoje interese. Dakle, ako vaš dečko ili devojka planira veče sa svojim prijateljima, ili traži neko vreme nasamo, nemojte da odlepite i da to shvatite lično. Upotrebite to vreme u vašu korist i uradite nešto za sebe.

4. Ne pazite šta govorite

Neretko smo skloni brbljanju stvari bez razmišljanja, pogotovo kada smo uznemireni. To može da nas odvede u nevolje. Čak iako vam partner kaže da vam je oprošteno – izrečeno ostaje da visi u vazduhu zauvek. Zato kada ste uznemireni – pre nego što zaustite, učinite sebi uslugu. Pritisnite pauzu, udahnite duboko i zapitajte sebe: “Da li je ono što ću uskoro reći dubokoumno, od pomoći, inteligentno, fino i neophodno?”. Ako nije, držite jezik za zubima. Obratite specijalnu pažnju na “neophodno”, zato što se tu najčešće sapletemo.

5. Pokušavate da kontrolišete ili promenite svog partnera

Ova je VELIKA greška. Znam da svi “znamo” da je loše ući u vezu sa očekivanjima da možemo promeniti ikoga, ali podsvesno to i dalje pokušavamo. Sledeći put kada osetite korak unazad u vašoj vezi – onaj nelagodni osećaj – bacite jedan iskren pogled na vaše motive u nekim od skorašnjih poteza. Da li pokušavate da kontrolišete, promenite ili manipulišete situaciju ili partnera? Ozbiljno razmislite o tome.

Nekada na površini naši postupci izgledaju nevino i naivno (pogotovo nama samima), ali ako nastavimo da kopamo bićemo iznenađeni onime što pronađemo. Pokušati da kontrolišete je isto što i pokušati da promenite. Želite da sve bude na određen način (vaš način) uključujući i vašeg partnera. Dakle, kontrolišući situaciju pokušavate da sve oblikujete (ili promenite) po vašem ukusu. Kada pokušavate da kontrolišete ili promenite nekoga, šaljete im poruku da nešto sa njima nije u redu. Da li je to poruka koju želite da pošaljete osobi koju volite? Verujte mi, oni/one već znaju koje su njihove greške – niste im potrebni da ih podsećate na to. Odustanite od toga. Nemojte kriviti sebe ukoliko ste činili ove greške u prošlosti, ali trudite se da ih izbegnete u budućnosti.

Izvor: 17000-days.com

Pogledajte još