Menadžeri Železare radiće pod nadzorom Vlade Srbije

Vlada je, prema javnom pozivu koji je juče objavljen, planirala da ih bude 12. Za svakog od njih firma koja konkuriše mora da predloži mesečnu fiksnu naknadu (u evrima ili u dolarima), ali i varijabilni deo koji, naravno, zavisi od postignutih rezultata.

Među najvažnijim ciljevima koje bi trebalo da ispuni menadžment istaknuti su oporavak Železare, povećanje prodaje, uvođenje novih tehnologija i osvajanje novih tržišta, sve pod punim nadzorom Republike Srbije kao vlasnika kapitala.

Prema poslednjim podacima „Forbsa” prosečna mesečna naknada profesionalnih menadžera u svetu iznosi 8.049 dolara. Ali, samo četvrtina tog iznosa je fiksna. Sve ostalo, po pravilu, zavisi od poslovnog učinka.

Naravno, reč je samo o proseku. Menadžeri najviše zarađuju u Americi, mesečno i po 1,5 miliona dolara, oni koji vode najuspešnije kompanije. U Nemačkoj prosečan mesečni priliv top menadžera iznosi oko 500.000 evra, a u Francuskoj oko 180.000 evra. Bojan Bojković, generalni direktor Železare, podseća da je menadžerski ugovor namenjen isključivo firmama koje imaju menadžere s iskustvom u poslovanju čeličana.

- Železara decenijama nema kontakte s rudnicima, kod kojih bi imala najjeftinije sirovine. Od novog menadžmenta se očekuje i osvajanje novih tržišta. I što je najvažnije, izvori finansiranjana proizvodnje. Potrebno je, inače, između 60 i 90 miliona dolara za obrtna sredstva.

Profesionalni menadžment prvi put je u Železari, tadašnjem „Sartidu”, bio 1997. i 1998. godine. Bio je to konzorcijum banaka i trgovaca koji je upravljao poslovanjem i obezbeđivao sredstva za funkcionisanje čeličane. Železara je takozvani „menagment service agreement” imala i sa US Stilom, pre nego što je ta američka kompanija postala njen većinski vlasnik.

Izvor: Blic

Pogledajte još